Hundförsäkring till gammal hund - tänk på detta

Att se sin hund åldras kan vara känslomässigt jobbigt, men det är också en tid för reflektion över alla fina år man har fått tillsammans. Här svarar vi på vanliga frågor om åldrande hundar och vad som gäller i försäkringen. Du får också tips på hur du kan ta hand om din gamla hund på bästa sätt.

Precis som vi människor får våra fyrbenta vänner krämpor med åren och risken för frakturer och sjukdomar ökar. Även sinnesorgan som syn och hörsel blir sämre. Men att hunden åldras betyder oftast inte att den inte kan eller vill bli aktiverad. Tvärtom är det viktigt att fortsätta hitta på saker och umgås med din gamla hund. Här får du råd och tips för hur du kan tänka när din fyrbenta vän blivit till åren.

Vad är gammalt för en hund?

När räknas hunden som gammal är en vanlig fråga bland hundägare. Svaret är inte helt enkelt utan beror på hundens ras och storlek, men också livsstil. I regel har små hundar en längre livslängd och åldras därmed senare än medelstora och stora hundar.

Vad ingår i försäkringen när min hund är gammal?

För oss är det viktigt att du och din hund ska känna er trygga genom alla hundens faser. Hos oss kan du försäkra din hund från sex veckor upp till sju år. I vår hundförsäkring ingår en veterinärvårdsförsäkring som ersätter kostnader för undersökningar och behandlingar om hunden blivit sjuk eller skadat sig.

Problem med tänderna är vanligt hos åldrande hundar. Har du lagt till vår tandvårdsförsäkring så kan tandsjukdomar ersättas. Du kan också lägga till en livförsäkring för din hund.

Hur länge gäller försäkringen?

Veterinärvårdsförsäkringen gäller under djurets hela livstid. Livförsäkringen upphör att gälla vid årsförfallodagen det kalenderår då hunden uppnår åtta eller elva års ålder beroende på ras. I försäkringsvillkoren kan du läsa vad som gäller för just din hund.

Ta hand om din åldrande hund - råd och tips

Här är några tips på hur du tar hand om din fyrbenta vän på bästa sätt:

  • Skapa trygghet och umgås mycket. En åldrande hund som ser och hör sämre kan lätt bli orolig och vill vara nära sin husse eller matte. Genom att vara noga med fasta rutiner och umgås mycket med din hund kan du hjälpa den att känna sig trygg.
  • Anpassa motionen efter hunden. Precis som hos oss människor får hunden en försvagad fysik med åren och orkar mindre. För att den ska fortsätta kunna hänga med ut kan det vara bra att gå kortare sträckor och sänka promenadtakten.
  • Borsta hundens tänder regelbundet. Tandsjukdomar och tandsten är tyvärr vanligt hos gamla hundar och risken att drabbas av tandlossning ökar med hundens ålder. Att rengöra hundens tänder varje dag är ett bra sätt att förebygga dålig munhälsa.
  • Gör en hälsoundersökning. Även om ålder inte är en sjukdom så ökar risken för hälsoproblem hos en gammal hund. Därför kan det vara bra att göra regelbundna kontroller hos veterinären som kollar bland annat hundens hjärta, leder och tänder.

Videomöte med veterinär

Om din gamla hund är påverkad av åldern och inte längre har ett värdigt liv kan det kännas skönt att prata med en veterinär. Har du en hundförsäkring hos oss så ingår samtal med FirstVets videoveterinär i din försäkring. Om din hund har en ersättningsbar skada eller sjukdom betalar vi kostnaden för dina videomöten och vi har inte någon gräns på hur många kontakter du får ha.

Mer att läsa