Brodd – att vara eller inte vara?

En rätt broddad häst i förhållande till underlaget har stor hjälp av ett bättre fäste. Fel kombination av brodd och underlag kan däremot ha en negativ påverkan på hästens rörelsemönster och kropp.

Hur vi hästägare tänker kring brodd eller inte brodd på vintern varierar och orsakerna kring varje hästägares individuella val varierar ännu mer. Ämnet är hett just nu och vårt ombytliga vinterväder ger oss gråa hår beroende på var i landet du bor.

Vi ska försöka bena isär för och nackdelar gällande brodd, och vad som kan påverka utöver själva brodden. Grundanledningen med brodd är såklart att hästen inte ska halka. Men sen då? Och vilken typ av brodd behövs? Och hur många är nödvändigt?

Fördelar med brodd
Solklart. Hästen halkar inte, har fint grepp vid arbete och skaderisken minskar när det gäller sträckningar och halkskador. Som ryttare känns det oftast mycket säkrare att rida sin häst med brodd på vintern och en avslappnad ryttare som känner sig säker av tanken att hästen har grepp ger ännu mer fördelar vid träning.

En fläkning kan många gånger vara lurigare än ett broddtramp, men med det sagt så behöver man ta hänsyn till hur just min häst är i hagen, mot kompisar (och sig själv) samt vad övriga hästägare som utnyttjar samma hage tycker om att ha hästarna broddade tillsammans. Brodd i hagen har sina fördelar och hjälper hästen att hålla sig på benen men medför även skaderisk.

Nackdelar med brodd
Först och främst har vi skaderisken som själva brodden medför, alltså att dom är vassa. Hästen kan sparka sig och andra med dom och orsaka skada. Broddsår kan vara långdragna och svårläkta i kombination med vintervädret.

I hästens naturliga rörelsemönster har den ett visst moment av glid i stegen, när hoven sätter i marken sker en uppbromsande stötdämpning i steget med hjälp av ett glidmoment. På underlag som ger högt motstånd alternativt en häst med brodd sker en stummare uppbromsning vilket i sig då ger större påverkan på benets nedre delar så som leder, senor och ligament. Alla hästar går någon gång på hårt och stumt underlag utan att det för den sakens skull behöver leda till skador, men missar vi att variera vårat underlag samt kanske bidrar till ännu mera stumhet under en längre period beroende på val av skor och brodd ökar självklart risken för problem.

Brodda lagom
Det absolut vanligaste sättet att brodda våra hästar är med två eller fyra brodd i varje sko. Väljer man att använda två brodd (så kallad traktbrodd) bibehålls mer av hästens naturliga glidfas i stegen. Detta är skonsamt för leder och senor, samt skelettet. Man kommer långt på att bara ha traktbrodd, det ger fäste och minskar risken för fläkskador m.m. men beroende på just din hästs rörelsemönster kan den tappa kraft i steget då hoven direkt efter påbörjad överrullningsfas tappar fästet något.

Sätter man fyra brodd i varje sko blir nedsättningen av hoven väldigt definitiv och direkt stoppande då greppet blir väldigt rejält. Det ger som jag nämnde tidigare en större ansträngning på hästens ben, har den dessutom en avvikande benställning att ta hänsyn till kan detta öka slitaget på hästens leder ännu mer. Däremot ger det maximalt fäste i hela överrullningsfasen till det att hästens tå lämnar marken in i svävfasen. Vid isgata är det såklart en fördel med så bra grepp. Det gör även skillnad för en häst som är väldigt stark i sitt påskjut med bakbenen. Har hästen kraft genom hela steget bidrar fyra broddar till att kraften går upp genom hela kroppen så länge hoven är i marken. Tappar den i stället greppet halvvägs avslutas steget med ett litet ”fjutt” som inte ger någon styrka alls.

Slitna broddar
Vissa hästar har ett något roterande rörelsemönster, det kommer göra att en av brodden slits snabbare än den andra. Var uppmärksam på det och byt ut den slitna om det blir för ojämnt. Sliter din häst sina broddar väldigt olika på väldigt kort tid? Då kan det vara bra med en kontroll av hästens kropp för att se vad som kan bidra till den avvikande rörelsen.

Brodd inne, är det bra eller dåligt?
En fråga man hör ofta är om hästen påverkas negativt av att ha brodd på sig inne i boxen. Om hästen har traktbrodd finns ibland en oro att vinkeln som skapas (den lilla klacken) är negativ för hästen. Svar ja, om hästen står still på betong. Men eftersom våra hästar står på någon form av strö går brodden ner i det och hela hoven står emot underlaget. Så detta är nog ett av de mindre bekymren med brodd.

Jag vill inte ha fyrbrodd, vad kan jag göra för att ändå öka greppet i tån för min häst?
Ett alternativ är att sätta in så kallad blindbrodd. Dessa finns i olika former och skruvas i för att hålla broddhålet fräscht och lättillgängligt när riktiga brodd ska i. Men även vissa blindbrodd buktar ut och påverkar fästet något. Ett väldigt milt fäste. Utöver det så har vi även något som kallas roadnails. Dessa ger ökat fäste men inte på samma nivå som brodd. Observera att det inte är en ersättare för brodd i vinterväglag, men i kombination och som komplement.

Med detta tänkte jag avsluta med att lyfta tanken att hästen inte måste vara broddad på samma sätt både i fram och i bak. Man kan absolut rida med fyra broddar i bak och två i fram. Allt handlar om hästens och ditt behov. Och glöm inte att rådfråga din hovslagare om vad som kan vara bäst utifrån just din hästs förutsättningar.