Säte, bakdel, rumpa, motor, kärt barn har många namn – nu fördjupar vi oss i hästens sätesmuskulatur!

I hästens bakdel finns mycket av muskelmotorn. Här berättar Ann-Sofie Svensson på Höjens hästhälsa mer om hästens länd, knän och sätesmuskulatur samt hur du tränar och stretchar för att få bästa resultat och undviker problem.

I förra inlägget pratade jag om hästens bogar. Den här gången ska vi fördjupa oss i hästens säte, den delen på hästen som generar kraft och styrka i rörelsen framåt/uppåt.

Hästens bakdel består av flera stora och tjocka muskelgrupper, stora tydliga leder så som höft, knä och has, men även de man inte ser lika tydligt som bl a sacroiliacal-leden (den berömda si-leden) thoracolumbala leden (där bröst och ländkotor möts) osv. Problem i och omkring säte och bäcken får ofta stora konsekvenser på hästens biomekanik, prestationsförmåga och hållbarhet.

Som jag nämnde är det sätets uppgift att ge styrka och kraft som kan föra kroppen framåt. Detta sker genom en slags hävstångs effekt där hästen för bakbenen fram in under kroppen, sätet sänks något och trycker ifrån. På så vis skjuts kroppen fram och hästens front lyfts. För att detta ska fungera optimal krävs det att flera olika delar samarbetar korrekt.

Länden – kopplingen mellan säte och övriga kroppen

I området mellan kropp och säte finns hästens länd som består av sex antal kotor. Denna är utsatt både på grund av oss ryttare på ryggen men även på grund av hur området är konstruerat.

Bakom sista revbenet (som på en häst är mjukare än de andra och ej tål belastning som de övriga) och sen hela vägen till ”höftknölen” har vi bara muskulatur, bindväv och andra mjukdelsstrukturer som håller upp området. Bärs inte den delen av hästen upp underifrån på ett korrekt sätt med hjälp av bukmuskulaturen så blir området istället hängande i just ländkotorna. Det i sin tur ger ofta muskelömhet, nedsatt rörelseförmåga samt att hästen väljer att ”tippa fram” bäckenet som då ofta medför nedsatt aktion och rörelse genom bakbenen. Problematik i detta område är väldigt vanligt och kan ge mycket besvär men går ofta att lösa med hjälp av en equiopat/terapeut samt stärka upp med träning. Genom en stark, väl utvecklad och fungerande sätesmuskulatur gynnas därmed en stor del av rörelsemekaniken genom hela hästens kropp.

Knät – en komplex led med stor påverkan

Ett annat område som har stor påverkan på hästens kraft och rörelse är deras knän. En komplex led med direkt stor påverkan på biomekaniken, och som vid nedsatt funktion kan ge problem genom hela hästens kropp. Mellan hästens höft och knän går den starka quadriceps muskeln, och precis som namnet avslöjar består den av fyra muskelbukar. De arbetar med att dra bakbenet framåt men har även en viktig funktion genom att stabilisera knäleden. Har du en equiopat/terapeut på besök regelbundet? Be gärna den visa dig var knät sitter om du inte är säker. Förutom nyttan av kunskapen om var knät sitter (lättare upptäcka avvikelser så som värme, svullnad, gallor) gör det även att du enkelt kan arbeta med liniment i området efter exempelvis lite hårdare träning.

Gluteusmusklen – den stora motorn

Sist men inte minst har vi de stora muskelgrupperna som bygger hela skinkorna och baksida lår, nämligen Gluteus och hamstringsgruppen. Dessa stora muskler generar mest kraft av alla på hästens kropp, och på en stor häst kan gluteus vara långt över 30 cm djup. Problem i dessa kan ofta sitta rejält och påverka mycket. Eftersom flera av musklerna täcker de större lederna i bakbenet är de även mer eller mindre aktiva i alla delar av steget och kan därmed ge varierande symptom vid problem. Genom att en gång i veckan arbeta igenom området med ett milt liniment och mjuka cirkulerande handrörelser ökar du förutsättningarna för att hålla din hästs ”motor i trim”.

Vilken typ av träning stärker och bygger upp hästens sätesmuskulatur?

Det finns en stor uppsjö av övningar som lämpar sig för dessa muskelgrupper, men jag väljer att lyfta några som jag finner matnyttiga för alla hästar oavsett nivå.

    • Skritt
      Nu tjatar jag om min skritt igen men den är så otroligt viktig. Ett pass på 60-120 minuter skritt i veckan i friskt tempo ger förutom bra träning och cirkulation även god ”uppsmörjning” av lederna.
    • Övergångar
      Korrekt utförda övergångar bygger styrka och stabilitet i hela sätet och bakbenen. Dessa kan man enkelt variera efter kunskapsnivå på ekipaget.
    • Skritta i nedförsbacke och göra halt var femte steg
      En övning som kombinerar ovanstående tips om övergångar med hästens version av ”jägarvila” där den får komma in under sig med bakbenen och sen bromsa. Detta tränar framsida lår på ett mycket effektivt men skonsamt sätt. Har man dessutom en häst som har viss problematik med att aktivera bakbenen i ridning på plan mark kan detta både stärka och hjälpa hästen att hitta tekniken att aktivera lårmuskulaturen på ett bra sätt.
      Tips! När du skrittar mellan halterna, se upp så du inte går med ”handbromsen i” eftersom du vet att ni snart ska göra halt igen. Tydliga och väl planerade hjälper tränar både lydnad och ger hästen bättre förutsättningar att göra rätt.
    • Bomövningar (mark/cavaletti) samt gymnastikhoppning på lägre höjder
      Jag föredrar att kombinera just bomövningar med lösgörande arbete där man både arbetar på böjda och raka spår. Såna övningar går även de att variera/kombinera i oändlighet efter ekipagets kunskapsnivå och önskemål.
    • Konsten med rakriktning
      Att kunna rida sin häst spikrakt framåt är en större utmaning än man kan tro för många, men ett ypperligt tillfälle att både utvärdera hästens sidor på raka spår samt träna liksidigt, stärkande och balanserande. Kombinera gärna ditt fokus på rakriktning med ditt långa skrittpass.

    Glöm inte att stretcha!

    Urvalet av stretchövningar är stort inom detta område och jag har valt att lyfta de två mest basala här nedan. Rådfråga gärna med din equiopat/terapeut om vilka övningar som passar just din häst perfekt.

    Stretching av framsida lår och höftens flexorer
    Ställ dig som om du ska kratsa hästens bakhov, lyft upp benet.

    • Placera hästens ben över ditt knä, så att vinkeln med hasen vilar som ett koppjärn över ditt knä. På så vis har hästen stöd vid övningen men om den rycker åt sig benet glider det lätt av ditt knä och du löper mindre risk att hamna i vägen vid en eventuell ryckning. Var alltid uppmärksam på hästen när du gör stretchövningar.
    • Ta sen tag om karleden med handen längst ut från hästen, placera den andra handen över hasen.
    • Pressa sen försiktigt ut bakbenet bakåt mot full extension genom att du med hjälp av ditt knä skjuter på benet samtidigt som du lägger försiktigt tryck med handen över hasen. Genom ett fast tag om karleden stöttar du upp nedre delen av bakbenet och hästen brukar finna det bekvämt. Håll sen stretchen ca 30 sekunder samtidigt som du har ett jämt tryck mot benet.
    • När du sen ställer ner benet, följ med hela vägen ner så hästen lär sig att ställa ner det försiktigt och inte rycka det åt sig direkt när övningen är klar.

    Stretching av övre säte och baksida lår

    • Ställ dig med ryggen mot hästens huvud, lyft upp bakbenet.
    • Ta ett stabilt grepp kring karleden på hästen. EJ i hoven, EJ under hoven (risken att inte hinna undan med fingrarna om hästen slår ner hoven är större än man tror) och stå brett isär med fötterna för att inte riskera att bli trampad om hästen väljer att slå ner hoven.
    • Lyft sen försiktigt upp benet till en höjd som ger 90 graders vinkel i hasen.
    • Dra sedan försiktigt benet mot dig. Genom vinkeln kommer du åt muskulaturen effektivt, baksida lår och säte stretchas.
    • Håll stretchen med jämt tryck i ca 30 sekunder innan du ställer ner hästens ben.

    För att sammanfatta detta inlägg kommer här en liten kedja med bekymmer, läs den och vänd sen på den.

    - En öm rygg och länd kan bidra till att hästen slutar arbeta genom ryggen och tippar fram bäckenet.

    - Tippar hästen fram bäckenet så kan inte sätesmuskulaturen arbeta korrekt.

    -Kan den inte arbeta korrekt kommer hästens bakbensrörelse och knän påverkas.

    - Påverkade knän kan leda till smärta i rygg och länd.

    *Knäproblem ger ryggproblem och vice versa*

    Slutligen, kom ihåg att om hästens skadat eller om du misstänker en skada så ska alltid veterinär kontaktas.