Så tränar du skonsamt och undviker sommarhull på din häst

Äntligen går vi mot varmare tider, ljusa kvällar och den del på året när det kräver lite mindre jobb att ha häst. Eller? För många är sommarhalvåret en tid för stress och oro, gräset växer, risken för problem relaterat till bete, övervikt och sjukdom ökar. Misstänker man skada eller sjukdom i samband med betet ska alltid veterinär tillkallas.

I detta inlägg ska vi prata om riskerna med övervikt hos häst, vad du kan göra för att förebygga problem samt hur du på ett skonsamt sätt arbetar för att hästen ska hålla ett lagom hull under sommaren.

Vad är lagom hull?

Hästar lägger på sig på olika sätt, det varierar mellan ”jämnknubbiga” till hästar som blir bukiga, med tydliga fettdepåer på delar av kroppen. Några vanliga ställen för detta är bland annat mankammen, ländryggen och längs med revbensbågen. Flertalet raser samt ponnyer är i grunden mer mottagliga för problem i relation till bete/träning/foder.


Har din häst gått upp i vikt under betet, eller var den helt enkelt lite knubbig innan? Då är det dags för er att ta tag i konditionsträningen. För att verkligen hitta motivationen så börjar jag med att belysa flera risker som hästen utsätts för i samband med övervikt:

  • Belastningen på hästens leder och ligament ökar vilket bidrar till större skaderisk
  • Övervikt tillsammans med nedsatt kondition påverkar syresättningen av kroppen negativt
  • Är hästen redan i överhull kan detta bidra negativt vid läkning av eventuella skador som uppstår
  • Risken för att hästen utvecklar diabetes ökar
  • Risk för andra betesrelaterade sjukdomar ökar
  • En för tung häst i kombination med nedsatt styrka och kondition gör att hästen lätt blir för trött i kroppen vid träning. Här ökar skaderisken för dig som ryttare då du sitter på den potentiellt för trötta och instabila hästen
  • Utrustning börjar sitta sämre och bidrar till muskulär problematik

God kommunikation i stallet viktigt

En faktor som är svår att förbise är att majoriteten av alla hästar står inhyrda i stall. Det gör att möjligheten att påverka hagar, gräs och betesrutiner självklart blir begränsad. Många stall löser detta genom att ställa de hästar med liknande behov tillsammans i den mån det går. Att du som hästägare även är tydlig med informationen om din häst till de andra i stallet är viktigt. Det är tyvärr inte ovanligt att hästar ”smygmatas” av någon som kanske inte förstår varför just din häst inte ska ha den där extra givan med kraftfoder eller tussen med hö. För en häst med överkänslighet eller sjukdom kan denna typ av beteende vara förödande. En god kommunikation mellan människorna i stallet är viktigt för att bidra till hästarnas välfärd.

Vad äter din häst utöver gräs? Det är relativt vanligt att vi överfodrar våra hästar, så här är det klokt att ta hjälp av en foderrådgivare för att se till att din häst får i sig det den behöver för att matcha behov och träning, varken mer eller mindre.

Träna klokt och att hålla hästen i lagom hull

Vad kan du göra om du står inför sommaren med en lättfödd häst? Genom att ha insikt i att problemet finns så är du redan på god väg. Förutsatt att hästen är frisk och mår bra är ett klokt träningsupplägg för din häst en god start.

Förläng varje pass med 10-15 minuter lugn jogging alternativt en aktiv skritt. Du sitter redan på hästen, en kvart extra hinner du med. Det är viktigt att inte träna i för högt tempo här (skaderisken som jag nämnde ovan) utan tiden du lägger ner är viktigare än hur fort hästen springer.

De dagar du inte rider kan du med fördel ta en promenad med din häst. Många väljer att ställa in sin häst någon timme/timmar per dag för att minska matintaget. Detta fungerar sällan då hästen i stället äter mer och fortare när den sen kommer ut. Ersätt timmen inne med en timmas frisk promenad för bättre effekt.

Intervaller, en effektiv och rolig träningsmetod för att få ner hullet och upp konditionen

Intervallträning behöver inte innebära full galopp varierat med skritt utan här kan vi arbeta med alla gångarter och på så sätt bibehålla en god puls och även variera vilka muskelgrupper som får arbeta. Den absolut enklaste grundövningen för intervallträning jag brukar rekommendera är min 3-2-1 metod som lämpar sig bra både för hästar i kondition men även hästar med lite lägre aktivitetsnivå.

3 minuter galopp – 2 minuter trav – 1 minut skritt

Antal gånger varierar efter hästens nivå, allt mellan 5-10 repetitioner. Tempot på gångarterna kan man enkelt variera vilket på så sätt påverkar intensiteten under passen. Under intervallernas gång rids hästen med bärighet och kontakt, glöm inte att berömma din häst.

Undrar du över vilken träning som lämpar sig bäst för just dig och din häst, tveka inte att rådgöra med tränare/equiopat/terapeut.

HÅLL KOLL PÅ HÄSTENS UTVECKLING

För att kunna följa er utveckling i träningen är det smart att mäta hästens omfång med ett måttband regelbundet, men ett ännu bättre tips för att se helheten är att fotografera din häst en gång i veckan. På samma ställe i samma vinkel. Det gör att du sedan på ett enkelt sätt kan se utvecklingen med tiden.

Genomgår du en träningsförändring med din häst är det klokt att ta hjälp av utbildad equiopat eller terapeut. Genom att underhålla och förebygga kroppen under processen bidrar du på så sätt till ett långsiktigt och hållbart mål för din häst. Precis som för oss människor vid ny träning kommer hästens kropp att reagera. Träningsvärk, ömhet och även viss stelhet kan förekomma. Detta är naturligt och genom att ta hjälp med hästens kropp i förebyggande syfte samt följa kloka träningsupplägg blir det lättare att öka resultatet av din hästs utveckling på ett skonsamt vis.

”Genom att arbeta för att hålla din hästs kropp i bra form ökar du välmåendet hos din häst och bidrar till ett långt, friskt och starkt hästliv”