Ta hand om hästens bog och undvik skador

En fullt fungerande bog och framdelsmuskulatur bidrar till en hållbarare häst. Har bogen nedsatt förmåga kan det leda till problem med benen och ökad belastning på senor, ligament och leder vilket med tiden kan ge förslitningsskador, inflammationer eller andra tråkigheter. Här får du lära dig mer om bogens uppbyggnad och hur du tränar den.

Alla hästar har naturligt en majoritet av sin vikt på frambenen, det är hästens hals och stora skalle som främst bidrar till detta. När vi sen placerar en ryttare på ryggen ökar vi på den (över)belastningen på frambenen och detta kan i sin tur leda till både belastningsskador, inflammationer och olyckor.

Genom god ridning samt kunskap kring bogens betydelse och funktion kan vi ryttare påverka hur många procent av hästens vikt som hamnar på fram- och bakbenen. Har man intresset kan det vara klokt och inspirerande att ta hjälp av en tränare då och då.

Bogens uppbyggnad

Om du står rakt framför hästen och tittar på benen, följ dem upp över armbågarna och över bogbladen, som två pelare. Mitt under har vi hästens bröstben, mellan det och bogbladen löper stark muskulatur (bland annat pectoralis x 3 och serratus) som förbinder hästens ben med kroppen och bildar den hängmatta som bålen vilar i. Det är endast mjukdelar i denna förbindelse, såsom muskler, senor, ligament och bindväv (hästar saknar nämligen nyckelben). Här ligger alltså delvis vikten av bål (organ som hjärta och lungor) hals och huvud, samt även vikten av en ryttare vid uppsutten träning. Är muskulaturen i gott skick är svikten här god, vid nedsättning av benet ”gungar” bålen och tillåter både rörelse i bålen, kraft i steget, stabilitet och stötdämpning mellan bogarna. Vid aktivering av bakdelen (hästen arbetar ”under sig”/i bärig form) förflyttas en del av vikten till just bakbenen och underlättar för hästen att komma upp med framdelen och få bättre aktion i sina framben.

Problematiken med en ”hängmatta” av muskler samt bogbladets olika vinklar

Är muskulaturen av någon anledning stum, låst eller har nedsatt förmåga fungerar inte stötdämpningen som den ska och hästens distala (lägre) delar av benen får ta större del av stöten. Det ger en ökad belastning på senor, ligament och leder vilket med tiden i vissa fall kan mynna ut i förslitningsskador, inflammationer eller andra tråkigheter.
Större muskler så som serratus (thorcala och cervicala), triceps, trapezius och pectoralis är av stor vikt för en fungerande biomekanik, men även de små som bland annat biceps och teres major/minor kan ställa till stora problem om de inte är i gott skick. Vikten på muskeln avgör inte storleken av problem som den potentiellt kan ställa till med.

Medfödd faktor

En medfödd faktor på din hästs bogfunktion och biomekanik är bogbladets vinkel. Är det åt det rakare hållet eller mer liggande? Det är för- och nackdelar med båda och jag ska försöka hålla det kort och enkelt.

Rakare vinkel på bogbladet: ett mindre ”flashigt” steg, mindre ansträngning i stegen men något stummare vilket kan bli en påfrestning på benens strukturer. Det kan vara svårare att komma till god nedsutten träning på en sådan häst, även sadelläget kan vara lite klurigt då sadeln gärna åker fram.

Liggande vinkel på bogbladet: ger mer aktion i steget ”gratis”, lättare till större knälyft och bekvämare gångarter. Här kan det upplevas som enklare att komma till god nedsutten träning med mycket aktion i fram, men det kan bidra till att det blir klurigare att vika in bakbenen under hästen samt bidra till att sadeln knuffas bakåt av aktionen. När det kommer till något avvikande vinkel på bogbladet (oavsett extremt rak/sluttande) står sadelutprovaren för en stor utmaning då varje gångart, varje ökning/kortning och muskulär utveckling ger väldigt tydliga förändringar i sadelläget.

Bogproblematik, orsaker och symtom

Orsakerna varierar enormt, men några av de vanligaste är problem med (både muskulära och tidigare skador i senor/leder) bog/bröstkorg/framben, sadel som ställer till problem, svårighet att få hästen att bära sig genom hela kroppen och problem med rygg och säte som gör att hästen väljer att ”lägga sig på bogarna” i stället för att arbeta korrekt bakifrån och fram. En korrekt skoning är som alltid av stor vikt även här.

Symtom varierar mycket. Något som är rätt vanligt hos hopphästar är att dom börjar stanna. Ryttaren upplever då ofta att hästen inte vill hoppa, när det kanske handlar om att hästen i själva verket inte vill landa och ta den ”stöten”. Andra symptom är att hästen börjar upplevas kort och stum i steget, vid variation av underlag på uteritten kortar hästen in stegen markant vid byte till hårdare underlag, att framdelsmuskulaturen växer medan sätesmuskulaturen krymper. Har hästen börjat slita sina skor ojämnt/tar framskorna slut långt före bakskorna trots rekommenderad intervall hos hovslagaren? Symptom likt sadeltvång förekommer regelbundet, även ledproblem hos ryttaren som börjar få ont i bland annat rygg, knän eller fotleder till följd av att hästens egen stötdämpning inte fungerar och därmed känner vi av varje isättning tydligare.

Vad kan du själv göra för att hålla din hästs bogar i trim?

Förutom att arbeta lösgörande i din träning samt aktivering av hela hästens kropp är försiktig mjukgörande ”hemma-massage” med liniment som du kan utföra själv nyttigt. Jag har även två enkla stretchövningar som jag gärna rekommenderar här. De är enkla att förstå, man kan inte göra fel på något farligt sätt och är ingen större risk att utföra för dig. Det finns givetvis en mängd olika övningar men inte alla lämpar sig att förklara på ett bra sätt i bild och text utan vad som passar just din hästs behov förklaras mer ingående efter en kontroll. Stretcha efter träning när cirkulationen fortfarande är i gång.

1: Gunga försiktigt hästens manke
Gör så här: ställ dig vid sidan om hästen. Lägg handen du har närmast bakdelen över hästens manke och ta ett fast men lugnt grepp. Lägg den andra handen platt med handflatan mot hästens bogblad.

Börja sen försiktigt gunga hästen, först från dig och sen tillbaka. Behåll ett jämt grepp över manken, låt den andra handen hjälpa till när du försiktigt gungar hästen från dig. När du gungar tillbaka mot dig låt handen ligga kvar mot bogbladet men utan tryck. Genom att behålla kontakten får hästen lättare att följa dina rörelser. Upprepa 20 ggr. Har du svårt att få till ett jämt tryck/gung? Byt sida på hästen efter 10 ggr. Hästen ska stå stilla med alla fyra benen i marken.

Vad ger övningen? Genom att hästen gungar/väger mellan sina framben så rör sig bogbladen försiktigt upp och ned samt svagt i sidled. Det gör att ”hängmattan” vi pratat om försiktigt töjs och stretchas ut.

Eventuella problem: Hästen trampar runt.

Kanske tar du i för mycket? Det är en väldigt mjuk övning och trots att hästen är ett tungt djur ingår det i deras språk att gå undan för tryck/press. Var noga med att du just gör en försiktig gungning där handen på bogbladet följer med tillbaka i rörelsen och stöttar upp. Du ska inte trycka på hästen, du ska gunga.

Kanske är hästen osäker på vad du menar? Följ ovanstående instruktioner, mjukt och försiktigt håller du den takt du har och följ med om hästen går åt sidan, fortsätt försiktigt. Står hästen sen stilla, fortsätt ett par ggr till, pausa, beröm (beröm behöver INTE vara godis, se tidigare inlägg om övervikt). Upprepa.

Hur ofta? 2–3 ggr i veckan är ett rimligt intervall. Det går utmärkt att göra efter varje pass men ibland passar det inte (du kanske är i väg på tävling/träning där det är svårt att få till eller liknande) så ett intervall på 2–3 ggr/vecka brukar kännas rimligt.

2: Lyft hästens bröstben

Gör så här: stå vid sidan av hästen. Märk ut manken med handen närmast hästens huvud (eller med blicken om det känns tillräckligt) placera sen handen närmast hästens bakdel RAKT UNDER manken på bröstbenet. Detta är längre fram än man tror, ofta framför sadeljordsstaden, och du bör känna ben (inte buk) under dina fingrar. Pressa sen med ett fast (ibland lite hårdare) tryck fingrarna på bröstbenet uppåt mot manken samtidigt som du har ögonen på hur hästen reagerar på trycket. Med andra handen som du har på manken känner du hur den dras uppåt. Benen och bogbladen är givetvis kvar där dom är (hästen står ju uppenbarligen upp fortfarande) men BRÖSTKORGEN lyfts upp mellan bogbladen. Håll kvar i 30 sekunder (börja med 3x10 eller mindre om det är svårt)

Vad ger övningen: Här sker en fin stretch av muskulaturen på insidan av bogbladen, huvudet åker ner, halsen längs ut, kotpelaren mellan cervical/thoracal rätas ut något och nerver kopplade till bogplexat friläggs. Många hästar uppskattar denna övning väldigt mycket.

Eventuella problem: Har hästen en del problem i området kan denna övning göra ont, var försiktig när du börjar och mycket noga med att du inte trycker för långt bak under hästen. Tänk framför sadelgjorden. Var uppmärksam på hästens reaktion och vid större protester/du upplever att något inte verkar stämma ring gärna en equiopat/terapeut för att rådgöra kring eventuella muskulära problem i frampartiet*

Obs i denna övning kan hästen komma åt att sparka upp med frambenet under sig så att den träffar din hand, i vissa fall viftar de även med bakbenen.

Hur ofta? Som ovanstående, 2–3 ggr per vecka är lagom.


*) vid misstanke om skada/hälta/sjukdom skall alltid veterinär konsulteras först!