Så tar du hand om hästens fantastiska rygg

Ryttare med två hästar

Med inte mindre än 185 leder, en otrolig mängd muskelfästen och nerver i hela kotpelaren från huvud till svans, är hästens ryggrad komplex och känslig. Den mest utsatta delen av ryggraden är bröst och ländrygg. Där finns både belastning från ryttaren, samt hela bukens vikt som ska bäras upp på ett korrekt sätt för att inte orsaka smärta, felslitage och med tiden skador. Här berättar Ann-Sofie Svensson på Höjens hästhälsa mer om hästens ryggproblem och vad du kan göra för att undvika dem.

Ett vanligt orosmoln

Just misstänkt muskulär smärta i ryggen är ett av de vanligaste orosmolnen hos de hästägare jag har kontakt med. Hur ryggbekymmer hos en häst visar sig kan variera mycket, allt ifrån stora explosiva reaktioner till små subtila tecken och ”Pain face”.
A och O för att ge hästen en trevlig träningsupplevelse är självklart sadeln. Att ta hjälp av en VÄL utbildad sadelutprovare är en långsiktig investering och kan förebygga många problem. Att även gå igenom hästens rygg med hjälp av en equiopat/terapeut i samband med sadelbyte ger goda förutsättningar för muskulär utveckling. Lägg där till bra varierad träning och du har ökat förutsättningarna för en hållbar häst.

Frågor att ställa dig om du misstänker att din häst har fått muskulära problem i ryggen

Vilka symptom visar min häst?
Ett exempel på ändrat beteende, bland annat vid sadling/uppsittning, är öm rygg vid beröring, sparkar/protesterar i ridningen, reser sig etc.

Har jag ändrat något i utrustningen/täckning?
Förändring kring utrustning och täcken kan påverka mer än vad du tror.

Kom symptomen hastigt eller smygande?
Har du som vana att försiktigt känna igenom din häst regelbundet har du större chans att fånga upp även de smygande symptomen och därmed hinna ta tag i problemet innan det växer sig allt för stort.

Akut vs smygande problem

Akuta muskulära problem gäller till exempel vid sparkar, bett och slag mot vävnaden, då känner man ofta både värme och svullnad i området som blivit utsatt. Misstänker man akut skada/hälta ska veterinär alltid kontaktas.

Smygande muskulära problem visar inte alltid på tydliga symptom, utan hästen börjar kompensera för problemet den känner. Hästens förmåga att kompensera kan man bäst likna vid en fabrik, slutar helt plötsligt en avdelning arbeta så ökar belastningen på en annan avdelning för att fabriken ska kunna fortsätta prestera.

Det är otroligt viktigt att fånga upp denna typ av problem tidigt för att bryta kedjan av kompensation, görs inte detta är risken stor att det leder till större bekymmer och därmed blir svårare att få bukt med. Väldigt många skador (ej akuta trauman) är resultatet av en lång process med fel belastning som är kopplat till hästens biomekanik och/eller träning.

Genom att ta kontakt med equiopat/terapeut i ett tidigt stadie har du och din häst chansen att redan här "vända skutan". Efter en grundlig genomgång av din häst kommer val av behandling (exempel på dessa är bland annat massage, elektroterapi, mobilisering, laser). Efteråt behöver hästen ofta någon dags vila innan det är dags för träning igen. Kan du även få med dig råd från din equiopat kring din träning tiden efter behandling är det en stor fördel.

Stärkande träning för hästens rygg

Vill du förebygga skador och stärka din hästs rygg så finns ett en uppsjö med övningar och olika typer av träning som kan passa just dig och din häst oavsett nivå på er ridning. Här ger jag några tips på övningar som enkelt går att variera efter ålder och kunskapsnivå hos hästen (och ryttaren).

  • Skritt, en underskattad träningsform. Låt gärna ett pass i veckan bestå av endast skritt i friskt tempo. Ladda gärna ner en app för att hålla koll på både ridtid och hastighet.
  • Klättring (i skritt), är en effektiv träningsform både upp och nedför för en frisk häst. Man kan med fördel göra halt med jämna mellanrum när ni klättrar nedför och därmed optimera träningen för både rygg och sätesmuskulatur. Tänk på att klättra rakt, går hästen snett uppför/nedför arbetar kroppen snett.
  • Arbete över bommar/kavaletti/gymnastikhoppning, är en nyttig och ofta uppskattad övning för hästen. Detta är även en övning som går fint att göra utan ryttare på ryggen. Glöm dock inte att variera mellan raka och böjda spår, inte fastna på volten.
  • Övergångar mellan gångarterna, att arbeta med dessa är ett bra sätt att få igång hästens rygg och säte. Ett litet tips är att göra det med hjälp av ett enkelt intervallschema så får du även med konditionsträningen på köpet. Att arbeta med övergångar och kondition behöver inte inkludera galopp för att ge resultat, att varva skritt-trav-halt (pass och tölt) kommer man långt på.
  • Undvik nedsittning i ridningen, om din häst genomgår behandling för smärta i rygg och väntar på hjälp. Genom att rida lätt får hästen mer rörelsemöjlighet med en öm rygg.

Vill du få råd kring just dig och din häst, kontakta din equiopat/terapeut!