Senskador i hästens ben – så uppkommer de och så förebygger du

För de flesta hästägare är en senskada deras värsta mardröm. Läkningen och återhämtningen tar tid, risken att det läker fel finns, och som vi alla vet så drar skador i hästens ben även med sig annorlunda belastning i övriga kroppen och ofta ryggont eller felbelastning till följd av skadan i ett ben. Här berättar Ann-Sofie Svensson på Höjens hästhälsa mer om senskador i hästens ben och vad du kan göra för att undvika problem.

Om vi ska förenkla det hela något innan vi fortsätter så finns det två olika typer av senskador. Vi har den akuta skadan som uppstår vid direkt trauma (spark, slag, feltramp, akut överbelastning) och så har vi den smygande skadan som uppkommer efter tid av överbelastning.

Symtom att hålla utkik efter vid den akuta skadan är hälta, värme, svullnad och smärta i området för skadan. Svullnaden täcker ofta en större del av benet i det första stadiet. Hälta är mer regel än undantag. Graden av skada med ovan nämnda symtom varierar, allt ifrån en mindre ruptur till att senan är av. För att ställa en säker diagnos behövs ett ultraljud av kunnig veterinär.

Sen har vi de senskador som har ett mer långdraget förlopp. Vid upprepade tillfällen av över/felbelastning uppstår microblödningar i hästens senor. Detta är relativt vanligt vid tung belastning i träning som nödvändigtvis inte behöver vara fel eller ge bestående problem.

Kyla kan förebygga skador

Ett bra sätt att hantera eventuella microskador i hästens ben är att kyla benen efter träning/tävling. Kylan får kapillärerna i vävnaden att dra ihop sig och eventuella blödningar/gallor i området minskar. Att tänka på vid kylning av din hästs ben är att tiden är avgörande för att det ska ge effekt. Har man inte möjlighet att spola med rinnande vatten en kvart och inte har en häst som kan stå still i 15 minuter med varje ben i en hink (mina gör det INTE) så är kyllera ett bra alternativ. Använd handskar när du applicerar det på hästen, låt sen sitta och borsta enkelt bort senare eller dagen efter.

Håll utkik efter tecken på förändrat beteende

Senskador (och ligamentskador) som uppkommer under en längre tid av överbelastning ger inte alltid en tydlig hälta. Man kan se symtom i hästens beteende så som ovillig, svårställd i ena varvet, undviker hörnpasseringar, släpar tån, svaga gallor/svag puls och diffus värme i benen, varierande orenhet. Med lite tid, och utan att ägaren misstänker något eftersom symtomen kan vara väldigt små, bidrar detta självklart till nya problem på andra ställen i kroppen. En diagonal hälta, en ond rygg, knäled som inte är fräsch är inte ovanligt som bifynd. Så småningom kan även ledinflammationer dyka upp utan rimlig orsak.

Genom att de smygande förslitningarna inte ger större indikationer gör detta att många missas och därmed inte får rätt åtgärd direkt. Har du misstankar kring detta ska veterinär kontaktas.

Variera träningen

Ett sätt att minimera risken för detta är som jag nämnde innan att arbeta kylande på hästens ben efter ansträngning. Att dessutom ha en god plan i varierande träning där även underlagen varieras bidrar till att öka styrkan och tåligheten i bl a senor och ligament. Om vi ska generalisera lite för att underlätta kan vi tänka att hårt underlag belastar leden mer, medan mjukt underlag belastar senor mer. För mycket av det ena är aldrig bra, men en god variation och klok träning på båda bidrar till starkare ben. Denna typ av träning och uppbyggnad av tålighet görs över lång tid och är inget man kan skynda på. Har du möjlighet att träna i lugnt tempo på olika underlag är det bland det bästa du kan göra för din häst. Att skritta länge på ömsom hårt/mjukt underlag tränar således upp tåligheten sakta men utan att direkt riskera stora skador.

Att klättra/träna i djup sand är något som är populärt både hos Sveriges distansryttare men även inom trav och galopp. Här bör man noga ta med risken av ökad hastighet i kalkylen över skaderisk. Återigen, hållbarhet byggs med tid, inte hastighet. Har du lyxen att ha tillgång till att till exempel klättra i sandtag, gör detta men med måtta och endast skritt.

Ge hästen en smidig övergång vid ägarbyte

Har du precis fått hem din nya häst? Grattis till en ny spännande resa med din nya vän! Men glöm inte att i och med flytten till dig har hästen bytt både ryttare, träningsupplägg, (ofta även utrustning) förmodligen underlag, hagar och stallmiljö. Det är inte ovanligt att problem dyker upp efter ägarbyte och det behöver inte handla om att någon av parterna gjort fel, utan hur all förändring påverkar hästens kropp. Ett bra tips är att be att få tydlig info om hur hästen tränades (hur länge, på vad för underlag osv) hos försäljaren innan hästen flyttar till dig. Det gör att du lättare kan bidra till en smidig övergång för hästen. Vi kan jämföra det med ett foderbyte, inte byter du det rakt av utan att blanda ut med det gamla fodret under en tid? Försök tänk samma med din träning och hantering av din nya häst och du ger den en lättare övergång till det nya livet hos dig.

Vill du få råd kring just dig och din häst, kontakta din equiopat/terapeut!