Goda råd från equiopat Ann-Sofie Svensson på Höjens Hästhälsa

[I samarbete med Höjens hästhälsa]

Idag finns bra komplement till veterinärens arbete för stela och ömma hästar för den som önskar. Sedan några år tillbaka driver equiopat Ann-Sofie Svensson företaget Höjens hästhälsa, där hästens mående, styrka och hållbarhet står i fokus. Nu inleder Dina Försäkringar ett samarbete för att tillsammans sprida mer kunskap om hästhälsa.

För att hästen ska må bra och kunna prestera på topp behöver den ha en smidig muskulatur. Inte minst tävlingshästar behöver undersökas regelbundet för att motverka risken för skador. Men även en häst som används på hobbynivå behöver regelbunden genomgång av kroppen. Det vet Ann-Sofie Svensson som både är *equiopat och själv planerar att debutera internationella klasser i distansritt i år.

− Visionen kring Höjens hästhälsa har från dag ett varit friskare hästar både i skogen och på banan, säger Ann-Sofie och berättar att hon dagligen åker ut till kunder för att hjälpa hästar med problem kopplat till kroppens mjukdelar och skelett samt rörelseapparaten.

− Genom att fånga upp saker tidigt kan man motverka att det med tiden orsakar skador och/eller felslitage på hästen. Det i sin tur ger hästen bättre förutsättningar för ett hållbarare liv oavsett vilken träning hästen håller på med, fortsätter hon.

Vanliga symtom som kan ha muskulära orsaker är att hästen känns stel, framtung eller oliksidig. Hästen kan också ha svårighet i övergångar eller gå emot i arbete och ha andra beteendeproblem. Ann-Sofie berättar att hon samarbetar med veterinärer som remitterar ut arbete till henne.

− För att spara tid och pengar för ägaren åker jag ut till kunden, vilket är otroligt uppskattat eftersom kunden då undviker att transportera hästen mer än nödvändigt, säger hon. Att de flesta försäkringsbolag dessutom ersätter remitterad behandling ute på stall är ännu mera plus för hästägaren.

LYFTA FRISKVÅRD TILLSAMMANS MED DINA FÖRSÄKRINGAR

När Ann-Sofie är ute och arbetar hos kund är det inte bara hästens muskler och skelett som står i fokus. Metodiskt går hon igenom hela hästens kropp och med två arabiska fullblod hemma i stallet som tog ett brons i lag-SM förra året, vet hon hur viktigt det är att arbeta förebyggande för att få en friskare och gladare häst.

− Jag hoppas att genom den här möjligheten hos Dina Försäkringar, kunna lyfta friskvårdsbranschen och dess välutbildade meriterade utövare ännu mer, samt öka kunskapen kring hur otroligt viktigt det är att förebygga, behandla och underhålla hästens kropp.

Att Ann-Sofie älskar sitt yrke går inte att ta miste på.

− Det absolut roligaste med det här jobbet är den fina kontakten jag får med kunderna och väldigt många hästar har jag följt under flera år och ibland även genom olika ägare, vilket är ett bra kvitto på att jobbet jag lägger ner är viktigt och ger resultat. Men man måste nog vara lite nördig för att jobba heltid med detta, avslutar hon med ett skratt.

Dina Försäkringar har inlett ett samarbete med Höjens hästhälsa för att kunna erbjuda information om hur du kan arbeta förebyggande kring din hästs hälsa och träning. Vi kommer löpande att publicera råd och tips här på dina.se.

*Höjens yrkestitel är certifierad equiopat vilket innebär utbildning ibland annat anatomi, fysiologi, massagetekniker, rehabilitering, biomekanik och mobilisering, elektroterapi, laser, stötvåg och djupvåg. Utöver det finns även sadellära, foderlära, och diplomerad djurvårdare med utökad kompetens (D9) på CV:t.

Vad är de vanligaste anledningarna till att hästägare kontaktar dig på Höjens hästhälsa?

Det är egentligen tre anledningar, de vill kolla upp sin häst i förebyggande syfte, de misstänker något problem så som till exempel muskelsmärtor, stelhet, skevhet och så vidare. Eller så blir dom skickade till mig av veterinär.

När ska man inte välja friskvård som första steg?

Vid akuta skador, hältor, trauman, sjukdom osv ska man ALLTID ringa sin veterinär. Kommer man som equiopat i kontakt med något som avviker in i gråzon, uppenbara skador eller misstänkt underliggande problematik som kräver veterinärvård ska man alltid rekommendera hästen vidare till veterinär. Absolut bäst för både ägare och häst är när veterinär och equiopat/terapeut har en god kännedom om varandra och kan föra en god dialog kring hästen. Detta är något som blir vanligare och vanligare på de större stationerna.

Varför ska man tänka förebyggande kring sin hästs hälsa och träning?

Genom att regelbundet gå igenom din häst med en välutbildad certifierad Equiopat/terapeut får du chansen att optimera hästens kropp, förebygga samt upptäcka problem i god tid innan de växer sig stora. Problem/skador i rörelseapparaten är den mest frekventa orsaksrehabilitering med veterinärvård. Möjligheten att tidigt fånga upp avvikelser/svagheter/defekter både muskulärt och skeletalt öppnar upp för att få en friskare och mera hållbar häst i längden.