Hästens hals och nacke, vad hittar vi här?

Problem med hals och nacke kan bland annat leda till att hästen biter sig fast i bettet, blir svår att styra och viftar eller visar irritation kring huvudet vid träning. Här berättar Ann-Sofie Svensson på Höjens hästhälsa mer om hästens hals och nacke, hur du upptäcker problem och hur du kan undvika dem.

Hästens hals består av 7 halskotor, dessa är placerade längs ”underkanten” på halsen medan själva överlinjen i samma område byggs av muskulatur, ligament m.m. Rörligheten mellan kotorna varierar, detta då funktion och form varierar något.

Översta kotan kallas för atlaskotan. Den sitter bakom skallbasen och utgör övre delen av nacken. Mellan atlas och skallbasen sker extension/flexion av huvudet. Den typiska ”nickningen” mot flugor är ett bra exempel på de två rörelserna.

Efter atlaskotan har vi axis, kota nummer två i raden. Mellan atlas och axis har vi en väldigt begränsad extension/flexion men istället desto mer rotation. Här sker nämligen ca 80% av hästens förmåga att rotera huvudet. Går vi vidare ner i halsen finner vi resterande fem kotor, där har vi god lateral flexion (förmåga att böja halsen åt sidan) och även extension/flexion som gör att halsen kan sträckas ut/dras ihop.

I den nedre delen av halskotpelaren (femte till sjunde kotan) sker en ”böj” på kotpelaren där det därefter går över till bröstkotor. Den ”böjen” är ett känsligt område och det är inte sällan man kan göra fynd där som ger neurologiska symptom såsom snubblighet, instabilitet, vinglighet och dålig kroppskontroll. Detta bör alltid undersökas på klinik för att säkerställa en diagnos med hjälp av veterinär. Att enbart ha tätt mellan kotorna i halskotpelaren behöver dock inte innebära problem, vissa raser har en vinkel som automatiskt ger en trängre passage i området än hos andra hästar.

Vanliga problem i övre delen av halskotpelaren

Stelhet, huvudvärk och sammanbitna käkar är relativt vanliga bekymmer kopplade till huvud och nacke. Oupptäckta bekymmer här påverkar med tiden övriga kroppen om det inte åtgärdas. Orsakerna varierar, en häst som tränas med för hård hand/stark betsling placerar ibland huvudet väldigt bakom lod och utsätter därmed området för en överansträngning, samma typ av problem uppstår om hästen är obekväm med att ta stöd på bettet och istället skjuter näsan i vädret. Man bör också vara uppmärksam om det finns misstankar om yttre trauma i området (slagit i huvudet, fastnat med grimman osv) då det kan leda till att man misstänker problem med sin utrustning eftersom symtomen ofta är liknande.

Några vanliga symptom:

  • Ovillighet att ta stöd i handen, biter sig fast i bettet
  • Viftar/visar irritation kring huvudet vid träning
  • Överutvecklad käkmuskulatur
  • Smärtrynkor kring ögon/mule (sk painface)
  • Svullnad och värme i nacke
  • Palpationsömhet
  • Protesterar mot utrustningen

Vad kan jag göra:

Det är alltid klokt att kolla över sin utrustning så som bett, nackstycke samt passform på huvudlaget. Ligger det korrekt utan att ge tryck på känsliga punkter, är det stilla under ridningen? Undvik även hönät då det bidrar till en onaturlig vinkel samt ofta ett ryck när den äter.

Har din häst haft problem/fått hjälp i området kan du själv arbeta med liniment både i nacken och kring käkleden med gott resultat MEN här är vi nära både näsa mun och ögon så här bör man använda ett milt liniment som inte doftar för starkt för då riskerar man att irritera områdena runt om.

Ett annat sätt att förekomma problem kring käkar och nacke är att regelbundet kontrollera din hästs tänder. Vad som är lagom intervall på tandkontroll för just din häst får du svar på hos din veterinär, men som grund brukar en gång per år vara att rekommendera.

Vanliga problem i resterande område av halskotpelaren

Stelhet i halsen är inte ovanligt, och orsaken kan komma både från mjukdelar och skelett. Som jag skrev innan har vi främst rörelsen att böja halsen åt sidan här, och detta blir klart hämmat vid problem i området.

Några vanliga symtom:

  • Ovillighet att ”ställa igenom” vid arbete
  • Svår att styra
  • Hänger sig i bettet på ena sidan
  • Trycker ut bogen
  • Svullen muskulatur
  • Palpationsömhet
  • Känslan av att försöka styra runt en finlandsbåt infinner sig (jag tror de flesta förstår vad jag menar)
  • Obalanserad

Vad kan jag göra:

Genom att själv känna med händerna längs halsen på din häst kan du lättare upptäcka en avvikelse om den skulle dyka upp i form av värme eller svullnad i området. Se över vad dina täcken har för passform, sitter dessa dåligt kan man få en negativ inverkan på både hals och bogar.

Det är alltid klokt att ta hjälp av en tränare och equiopat/equiterapeut vid misstanke om problem och stelhet i nacke eller hals. Tränaren kan hjälpa dig säkerställa att handen är mjuk och inte hindrar hästens rörelse samt ge dig verktyg i hur du bäst arbetar med området i träningen utifrån era förutsättningar, equiopaten kan kontrollera statusen på hästen och hjälpa till med problem i området.

Liniment är ofta en god idé, men anpassa typ av liniment efter vilken del av kroppen du ska arbeta på.

Så stretchar du hästens nacke och hals

Att stretcha är ett effektivt sätt att både underhålla hästens flexibilitet samt upptäcka eventuella avvikelser. Halsen består av både stora och små muskler, samt ligament som håller kotorna på plats. För att få med så mycket som möjligt när du stretchar är det viktigt att ha koll på hästens huvuds position.

Stretching av hästens hals sidvärtes:

Tips! Ställ hästen längs med en vägg för att förhindra att den går runt när ni ska göra övningarna, och tänk på att varje övning behöver hållas en liten stund, så ha gärna godis i små bitar alt låt hästen ”plocka” lite innan du släpper. Med lite träning kan man lära hästen att hålla sin stretch en längre stund. Var noga med placeringen av hästens ben, ställ upp den så rakt som möjligt.

Bild 1
Stå vid höften på hästen, håll fram en godis och låt hästen sträcka sig efter den så långt hästen kan. Här ser ni tydligt hur halsen sträcks ut längs med kroppen och nacken roterar så huvudet hamnar i vinkel mot kroppen.

Bild 2
Stå med ryggen mot hästens bogblad, håll en godis i handen närmast hästens bakdel. Be hästen böja halsen runt dig men sänk inte huvudet. Hjälp gärna till genom att placera din andra hand på hästens kind. Som ni ser så blir detta en helt annan typ av rörelse än bild 1. Dessa två kompletterar varann för att få med så mycket som möjligt av halsen i övningen.

Du kan stå på samma sätt och även göra övningen men hålla handen lågt istället, men var noga med att inte rotera huvudet på hästen i denna övning (till skillnad mot bild 1)

Bild 3
Den klassiska godismellanframbenen-stretchen. Glöm inte även här att låta det ta tid, här stramar det fint på baksidan av hästens framben så gör övningen försiktigt. Hästen kan vilja lyfta något framben (ofta det som är närmast dig så gör övningen från båda håll) men när den får in tekniken samt ökar rörligheten klarar många att stretcha ut ordentligt med raka ben.

Med dessa tre övningar har du en god grund för att underhålla din hästs hals och nacke. Genom att göra dessa noggrant en gång i veckan bidrar du till ökad flexibilitet samt får en god kunskap om vad som är normalläge för din häst. Det gör det lättare att upptäcka avvikelser i framtiden.

Kom ihåg! Som hästägare bör man aldrig försöka manipulera hals/nacke (eller någon del av skelettet själv utan ta hjälp av utbildade personer på detta) eftersom det är ett väldigt känsligt område.