Tips till dig som vill förverkliga din företagsdröm

Funderar du på att starta eget företag – kanske drömmer du om att öppna en sommarbutik eller skönhetssalong i källaren? Eller driva hunddagis? Innan du slår upp dörrarna till din nya verksamhet finns det saker som kan vara bra att kolla upp. Här kommer tips på hur du kan tänka!

För dig som vill driva en mindre affärsverksamhet utan anställda är enskild firma en smidig bolagsform. Här har vi samlat information som hjälper dig att komma igång med ditt företag och hur du kan tänka kring försäkringar.

Skaffa dig kunskap om att starta egen verksamhet

Vad behöver du för att förverkliga din företagsdröm? Har du tillräckligt stor plats hemma eller behöver du hyra en lokal? Hur ser kundunderlaget ut? Hur ska du marknadsföra dig? Att sälja saker eller tjänster behöver inte vara så krångligt om du planerar och gör rätt från början. Rådgör gärna med någon som redan tagit steget och ställ frågor om deras företag så får du en bättre bild.

Kolla upp tillstånd för företaget

Beroende på vilken typ av verksamhet du tänker driva kan det finnas regler du måste följa och ansöka om tillstånd. Om du till exempel vill sälja egenodlade grönsaker eller föda upp djur kan du behöva registrera ditt företag hos Länsstyrelsen. Vill du öppna en skönhetssalong eller annan verksamhet där hygien är en viktig faktor behöver du göra en anmälan till nämnden för miljö- och hälsoskyddsfrågor i din kommun.

Registrera ditt företag

När du funderat igenom vad du vill göra och kollat upp vilka tillstånd du behöver är det dags att registrera ditt företag. Det gör du enklast på verksamt.se Länk till annan webbplats., där du kan hitta information och e-tjänster från flera myndigheter för företagare. När du ska driva en enskild firma behöver du:

  • Ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Om du driver verksamhet vid sidan av en anställning behöver du ansöka om FA-skatt.
  • Registrera dig för moms.

När du har blivit godkänd är det dags att sätta igång! Tänk på att som företagare är det du som har ansvar för att sociala avgifter och skatt betalas in till Skatteverket. Du måste också registrera affärshändelser och betala in moms.

Skaffa en bra företagsförsäkring!

Som enskild näringsidkare är du inte juridisk person, utan har ett personligt ansvar för exempelvis avtal och skulder i företaget. Med en bra företagsförsäkring har du ett försäkringsskydd om du exempelvis råkar ut för stöld eller tvist med en leverantör. Vi anpassar vår företagsförsäkring efter varje kund och tar bland annat hänsyn till typ av verksamhet och företagets storlek.

Lycka till!

Mer att läsa