Därför behöver ditt företag en cyberförsäkring

Att råka ut för nätattacker är dessvärre vanligt och konsekvenserna kan bli förödande oavsett om du har ett litet företag, lantbruk eller större företag. Här berättar vi om vanliga metoder som hackare använder sig av och på vilket sätt du kan få hjälp genom din cyberförsäkring om du blir utsatt.

Dagligen klickar företags medarbetare på hundratals, om inte tusentals mejl. Dessvärre är klickandet förenat med flera cybersäkerhetsrisker. Om en anställd till exempel av misstag öppnar en skadlig länk eller fil kan företaget drabbas av en mängd olika problem. Den som utför attacken kan bland annat få tillgång till system och uppgifter, eller till och med låsa ute företaget från sina egna system. Följderna av en sådan attack kan innebära allt från kostnader för återställande, avbrott i verksamheten eller skadeståndskrav. Därför är det viktigt att du har en cyberförsäkring.

Försäkring mot dataintrång

I många av våra företagsförsäkringar, tecknade efter 1 januari 2024, ingår ett grundläggande cyberskydd, cyber bas. Vill du ha ett ännu mer omfattande skydd mot cyberhot och -incidenter kan du skaffa cyberförsäkring som tillägg till din företags- eller lantbruksförsäkring.

Exempel på dataintrång och vad cyberförsäkring täcker

Phishing

Du har säkert hört talas om phishing (nätfiske) som går ut på att stjäla dina uppgifter. Oftast sker phishing via e-post där meddelandet ser ut att komma från en kund, en bank eller till och med en anställd inom företaget. Bedragaren kan uppmana dig att klicka på en länk som innehåller en skadlig kod eller signera med din e-legitimation (som Mobilt ID).

Om du eller en anställd av misstag klickar på en skadlig länk eller fil och det värsta inträffar kan du genom vår cyberförsäkring få hjälp att återställa systemet eller få ersättning för längre avbrott som sker i din verksamhet till följd av detta.

Ransomware

Om du möts av en bild på skärmen som säger att alla filer är krypterade och för att få tillbaka kontrollen behöver du betala en lösensumma då har du blivit utsatt för en ransomware-attack. Råkar ni ut för ransomware är det viktigt att inte betala lösensumman.

Vår cyberförsäkring kan ge ersättning för den direkta incidenten och återställandet av data och system, samt avbrott som drabbar verksamheten.

Vad ersätter försäkringen?

Ingår cyber bas i din företagsförsäkring kan ersättning lämnas upp till 300 000 kronor. I vår utökade cyberförsäkring har du möjlighet att välja ett högre belopp om behov finns, prata med oss så hjälper vi dig.

Andra bra saker med vår cyberförsäkring

Om någon skulle använda ditt företag som avsändare eller om du oavsiktligt sprider skadlig programvara till andra kan du bli skadeståndsskyldig. Oavsett vilken cyberförsäkring du tecknat hos oss kan vi hjälpa dig att utreda om du är skadeståndsskyldig och betala eventuella skadestånd du döms att betala. Här kan du läsa mer och jämföra innehållet i våra cyberförsäkringar.

Mer att läsa