Bra att tänka på när du ska köpa husbil eller husvagn

Många drömmer om en egen husbil eller husvagn där de kan spendera lediga dagar och köra dit hjärtat längtar. Här kommer några värdefulla tips inför husbil- eller husvagnsköpet – ny som begagnad.

Semester på hjul, viken känsla! Att kunna stanna en natt utmed kusten och njuta av havsutsikten direkt utanför dörren eller parkera på en mysig campingplats nere på kontinenten är ett oslagbart sätt att resa. För att du ska kunna njuta fullt ut av campingsemestern har vi samlat några tips på hur du kan tänka inför köpet av ditt nya semesterhem på hjul.

Vad får husbilen eller husvagnen kosta?

Innan du slår till kan det vara klokt att fundera igenom hur mycket du kommer använda ditt semesterfordon och göra en budget. En husbil är ofta dyrare i både inköp och drift än husvagnen, men enklare att förflytta och ställa där du vill. Om du endast ska använda fordonet ett par veckor om året och bo på campingplatser kanske en husvagn är att föredra. Planerar du att vara ute länge och köra nere på kontinenten kanske en husbil är smidigare.

Har du rätt körkortsbehörighet?

Normalt räcker det med ett B-körkort för att få köra husbil eller husvagn om totalvikten på fordonet eller sammanlagda totalvikten på fordonskombinationen inte överskrider 3 500 kilo. Om fordonet är tyngre än så kan du behöva utökad körkortsbehörighet. På Transportstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa om vilka fordonsregler som gäller.

Passar planlösningen era behov?

Ju mer tid ni ska spendera i semesterfordonet desto viktigare är det att alla har en sovplats och att det finns gemensamt utrymme där ni kan umgås under regniga dagar. Det är också viktigt med smarta förvaringslösningar där ni kan stuva in köksutrustning, spel, datorer, kläder och annat ni behöver.

Var uppmärksam på lastvikten

Det är viktigt att känna till och ha i åtanke vad husbilen eller husvagnen du tänker köpa har för lastvikt. Lastvikten visar hur tungt du får lasta husbilen eller husvagnen med saker, plus passagerare och djur. Lastvikten kan enkelt uttryckas som totalvikt – tjänstevikt = lastvikt.

Det är viktigt för trafiksäkerheten att inte lasta mer än vad som är tillåtet och därmed överskrida totalvikten. Detta eftersom köregenskaperna förändras vid bland annat inbromsning och kurvtagning. Om man lastat för tungt kan det också få oväntade och tråkiga konsekvenser vid till exempel poliskontroll då det kan riskera att din fortsatta färd hindras, att du får böter eller till och med indraget körkort.

Bra att kolla upp om du köper begagnad husvagn eller husbil:

  • Trafiksäkerheten. Precis som en bil måste husvagn och husbil vara trafiksäkra för att få rulla på vägarna. Be att få kolla på besiktningsprotokollet och kontrollera att lamporna fungerar som de ska.
  • Servicehistorik. Har fordonet servats regelbundet? Om inte, är det extra viktigt att be om att få se kvitton på tidigare reparationer.
  • Fuktskador. Det är mycket vanligt att husbilar och husvagnar har problem med kondens som kan leda till fuktskador och i värsta fall mögel. Se därför till att ha papper på att ett fukttest har genomförts av fackman.

Glöm inte försäkringen

Om olyckan skulle vara framme på vägarna kan vår husbilsförsäkring ersätta dig vid skadegörelse, brand och kollision. Har du husvagn gäller dragbilens trafikförsäkring även för den. Det innebär du inte behöver teckna trafikförsäkring för husvagnen. Men för att få ersättning om husvagnen utsätts för exempelvis inbrott, stöld eller vid skada i trafiken då du själv är vållande, behöver du en särskild husvagnsförsäkring.

Mer att läsa