Kontrollera däcken för säkrare körning

Som bilägare ansvarar du för att bilen är trafiksäker. I det ingår att du kollar slitaget på dina däck med jämna mellanrum. Vi reder ut vilka regler som gäller och ger tips på vad du ska kolla efter.

Lika självklart som att du byter till vinter- och sommardäck ska du ha för vana att kontrollera däckens mönsterdjup och lufttryck. Att köra med slitna däck kan utgöra en stor säkerhetsrisk i trafiken, speciellt om du kör på våta och hala underlag. Om du till exempel skulle behöva göra en kraftig inbromsning kan bilen tappa greppet och du kan hamna i en farlig situation.

Vilka regler gäller för däckens slitage på bilen?

För att du ska köra lagligt med sommardäcken ska de ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter. Men tänk på att redan vid tre millimeter ökar risken för vattenplaning kraftigt. På nya däck ligger mönsterdjupet på cirka åtta till nio millimeter, vilket ger ett mycket bättre väggrepp på hala vägbanor. För vinterdäck är det minst tre millimeter som gäller. Även här är det viktigt att vara medveten om att väggreppet blir sämre långt innan den lagliga gränsen. Se därför till att alltid ha goda säkerhetsmarginaler.

Däck som är i bra skick

 • gör dina bilturer säkrare
 • ger ett långsammare slitage på däcken
 • bidrar till att hålla nere bränsleförbrukningen.

Så här kontrollerar du däcken och minskar risken för slitage

 • Mät mönsterdjupet
  Med hjälp av en tumstock eller linjal kan du enkelt kolla om däcken har rätt djup. För att du ska köra lagligt med sommardäck är det 1,6 millimeter som gäller. Vad gäller vinterdäck är den lagliga gränsen tre millimeter för en vanlig personbil. Men som vi nämnde ovan är det viktigt med goda säkerhetsmarginaler.
 • Kolla lufttrycket
  Om slitaget på däcken ser ojämnt ut kan det vara ett tecken på att du har fel lufttryck. Är det för lågt ökar rullmotståndet, vilket bidrar till att bilen drar mer bränsle. Vilket lufttryck som är lämpligt varierar mellan olika bilar. I instruktionsboken står det vad som gäller för din bil.
 • Skifta däcken
  För säkrare bilturer ska du sätta däcken med störst mönsterdjup bak på bilen. Om det inte är någon större skillnad kan du byta däckens position och flytta fram de som suttit bak nästa gång det är dags att byta till vinter- och sommardäck och tvärtom. Att skifta regelbundet gör att livslängden ökar på däcken.

Tänk på att häftiga accelerationer och inbromsningar sliter snabbare på däcken än om du kör i ett lugnt och jämnt tempo. Och glöm inte bilförsäkringen, som ger ett ekonomiskt skydd om olyckan skulle vara framme.

Mer att läsa