Våra tips för en säkrare campingsemester

En karavan av husvagnar och husbilar är ett säkert semestertecken. Innan det är dags att rulla igång säsongen på vägarna är det viktigt se över säkerheten. Här listar vi några värdefulla tips för en tryggare semester på hjul.

Allt fler upptäcker fördelarna med husbil- och husvagnslivet. Och vad kan vara ett smidigare och billigare sätt att upptäcka nya platser på än att ha ett rullande sommarhem? Med ett brett utbud av vacker natur, stränder, sjöar och fjäll finns allt som behövs för en härlig hemester i Sommarsverige. Eller varför inte testa nya semestermål i Europa?

Innan du fyller ditt semesterfordon med packning och familjemedlemmar är det bra att se över säkerheten. Här kommer några tips och råd inför resan.

  • Granska gasolutrustningen. Utan gasol ombord kan campinglivet bli krångligt, men se upp för läckage! För att undvika allvarliga olyckor är det viktigt att du granskar gasolflaskor och slangar noga. Kontrollera också att gasolvarnaren och brandvarnaren fungerar.
  • Kolla däcken. Efter ett långt uppehåll är det viktigt att granska däckens skick. Kontrollera mönsterdjupet och att det inte finns några sprickbildningar. Kolla också lufttrycket med jämna mellanrum. Dåligt lufttryck ökar risken för däckslitage och kan ge sämre väggrepp.
  • Kontrollera kulhandsken. Att husvagnen är rätt kopplad till bilen är såklart viktigt för en säker körning. Kolla att kulhandsken är oskadd, sitter fast och är välsmord. Om du upptäcker slitage är det viktigt att den byts ut.
  • Provbromsa och testa lamporna. Att kontrollera bromsarna regelbundet är extra viktigt när vi kör med släp för att inte få sladd. Är du minsta osäker på bromsarnas skick, kontakta din verkstad. Passa även på att kontrollera bromsljus, skyltbelysning och blinkers.
  • Packa säkert. Bord, cyklar, förtält, grill, träningsredskap, datorer, leksaker… Att packa kan vara en utmaning när familjens behov ska tillfredsställas. Se till att fördela vikten jämt och sätt fast lösa saker, så blir körningen mellan semestermålen tryggare.

Några säkerhetstips på vägen

  • Kör försiktigt. I regel är den högsta tillåtna hastigheten med husvagn 80 kilometer i timmen. Se till att ha god tidsmarginal om du till exempel ska passa en färja.
  • Visa hänsyn. Att köra med husvagn eller husbil innebär att det finns fordon som kommer vilja köra om. Ha god uppsikt på vägen och underlätta för omkörningar om möjligt.
  • Ta många raster. Som alltid när vi kör längre sträckor är det bra med en bensträckare då och då. Passa på att stanna på en trevlig rastplats där ni kan upptäcka omgivningarna.

Tänk på: Datorer, telefoner och andra värdesaker kan locka till sig tjuvar. Plocka undan värdesakerna innan du lämnar husbilen eller husvagnen. Läs mer om hur du undviker inbrott och stölder i husbil och husvagn.

Glöm inte försäkringen

Om olyckan skulle vara framme på vägarna kan vår husbilsförsäkring ersätta dig vid skadegörelse, brand och kollision. Har du husvagn omfattas den av dragbilens trafikförsäkring som täcker personskador och eventuella skador på annans egendom vid en kollision. Men för att få ersättning om husvagnen utsätts för exempelvis inbrott eller blir stulen på resan, behöver du en särskild husvagnsförsäkring.

Mer att läsa