Så kör du fyrhjuling på ett ansvarsfullt sätt

Funderar du på att skaffa en fyrhjuling? Om du använder terrängfordon som arbetsredskap inom exempelvis skogsbruket är det viktigt att visa hänsyn och använda rätt körteknik. Här har vi samlat råd och tips som kan vara bra att ha koll på.

Guppiga och fartfyllda skogsturer kickar igång adrenalinet – men risken för olyckor ökar också när du kör i kuperad terräng. Som ägare av en fyrhjuling har du ett stort ansvar för att körningen ska vara säker för både dig själv och din omgivning. Du måste också visa hänsyn till naturen och inte störa människor och djur som vistas i skogen.

Vad klassas som en fyrhjuling?

Fyrhjuling är egentligen ett samlingsnamn för olika fordonstyper, beroende vad den är registrerad som. De vanligaste är terränghjuling, traktor, motorredskap, motorcykel och moped. Tänk på att det är krav på förarbehörighet och att fyrhjulingen ska vara registrerad för att du ska få använda den på väg eller i terräng. På Transportstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa om vilka körkortskrav som gäller och undantag för registrering.

Följ reglerna för terrängkörning

Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att gå, cykla, åka skidor eller rida i naturen. Men allemansrätten gäller inte när du kör med motordrivna fordon i terräng. Huvudregeln är att det är förbjudet att köra fyrhjuling på barmark. Även om det kan kännas besvärligt att inte kunna ta den kortaste vägen till sin egen skog finns förbudet där för att skydda naturen. Kolla med länsstyrelsen eller kommunen om du är osäker på vad som gäller.

Kör säkert

En fyrhjulings köregenskaper skiljer sig jämfört med bil och det gäller att ha koll på körtekniken, särskilt om du ska köra med släp. Viktigt att tänka på är att köregenskaperna förändras när du kör i kuperad terräng som gör att du kan tappa kontrollen över fordonet. För säkrare terrängkörning:

  • Håll låg hastighet och kontrollera terrängen innan du kör i backar.
  • Undvik branta backar, både nerför och uppför.
  • Använd alltid en godkänd hjälm.

Glöm inte försäkringen!

Det är viktigt att försäkra dig och din fyrhjuling om olyckan är framme. En helförsäkring ersätter skador på både dig, din fyrhjuling och den du kolliderar med. Dessutom ersätter vi dig vid stöld och skadegörelse.