Matakuten

Matakuten i Gävle är en ideell förening som delar ut matkassar till behövande. De arbetar mot hunger med fokus på hållbarhet. Matakuten samlar in överblivna livsmedel från butiker, grossister och restauranger som de delar ut till de mest behövande.

– Matakuten har funnits sedan 2012, men från början delade vi bara ut bröd. Det har hänt mycket sedan starten, och idag har vi fem anställda och 20 volontärer som hjälper oss att dela ut matkassar, säger Janne Kraft, verksamhetsansvarig.

Under tuffa ekonomiska tider är behovet av hjälp extra stort. Det är även något som Matakuten i Gävle har noterat. 2023 delade de ut cirka 29 000 matkassar.

Janne Kraft berättar att de är beroende av sponsorer eftersom de inte tjänar några egna pengar på verksamheten.

– Vår verksamhet är summan av all välvilja och godhet som finns i samhället. Det är ett klassiskt lagarbete av medborgare – för medborgare.

Matakuten ansökte hos Dina Försäkringar om ett bidrag för att finansiera ett kylrum, som är viktigt för verksamheten då mycket av de varor som samlas in behöver hållas kylda.

Deras ansökan blev beviljad och kylrummet installerades hösten 2023. Kylrummet är portabelt och om Mataktuten någon gång skulle behöva byta lokaler kan kylrummet monteras ner och flyttas med.

– Vårt nya kylrum har gjort vårt arbete otroligt mycket enklare. Vi arbetar efter tre grundpelare; ordning och reda, god arbetsmiljö och stolta partners. Dina Försäkringar Mitt kryssar i alla våra boxar, säger Janne Kraft.

Om du är intresserad av att söka medel tar Dina Försäkringar Mitt emot ansökningar löpande.