Värdefulla tips när du ska köpa moped

Allt fler upptäcker fördelarna med en moped – inte minst för att den är smidig och rolig att köra. Här har vi listat olika varianter som finns på marknaden och vad som kan vara bra att tänka på innan du skaffar moppe.

Klass I eller II – vilken mopedtyp passar dig?

Innan du bestämmer dig kan det vara bra att fundera igenom dina behov. Finns det cykelvägar eller inte där du ska köra? Behöver du köra mycket och långa sträckor? Och med vilket drivmedel?

Det här gäller:

Moped klass I är konstruerad för att köra i max 45 kilometer i timmen. För att få köra behöver du antingen ett vanligt B-körkort eller ett AM-körkort. Tänk på att mopeden måste vara registrerad och ha en registreringsskylt.

Moped klass II får framföras i max 25 kilometer i timmen och även på cykelbanor. För att få köra behöver du inget körkort, men du måste ha ett förarbevis. För att det ska vara en godkänd moped klass II ska den vara typgodkänd och det ska finnas ett intyg (så kallat CoC-dokument eller typintyg för äldre mopeder) som visar att den omfattas av ett giltigt godkännande. I dagsläget får du inte köra någon av varianterna på motortrafikleder eller motorvägar.

Eldriven moped finns i båda klasserna och har flera fördelar. Förutom att den går tyst och inte släpper ut några avgaser, kan du ladda den direkt i vägguttaget hemma. Det gör att den är billigare i både drift och underhåll.

Andra saker som kan vara bra att veta innan du köper moped

  • Oavsett om du väljer klass I eller II behöver du serva mopeden regelbundet. Kolla upp vad olika märken kostar i service och om det är enkelt att få tag på reservdelar. En elmoped kräver normalt mindre service än bensindrivna moppar, då den har färre rörliga delar.
  • Om du köper begagnad klass II-moped är det viktigt att du jämför mopedens ramnummer med typintyget och att de stämmer överens.

Tänk på: Köp inte en moped som är trimmad. Förutom att trimmade mopeder kan vara direkt livsfarliga i trafiken, gäller varken försäkring eller garantier om olyckan skulle vara framme. Självklart ska du alltid använda en godkänd hjälm när du kör moppe.

Skaffa en mopedförsäkring

I en mopedförsäkring ingår trafikförsäkring som täcker främst skador på dina medtrafikanter och dig själv om ni skadas i trafiken. För att få ersättning för eventuella skador på din moped behöver du teckna en halvförsäkring eller helförsäkring.

Mer att läsa