Försäkra din tonårings moped – det här gäller

Funderar ditt barn på att köpa en moped? Innan du låter din tonåring rulla ut på vägarna är det viktigt att mopeden är allra minst trafikförsäkrad. Men vem är det som ska vara försäkringstagare om ägaren är under 18 år? Här berättar vi vad som gäller.

Att själv kunna köra till träningen, skolan eller kompisar – vilken frihet! Kanske din tonåring har sparat länge och äntligen har råd med sin drömmoped. En vanlig fråga i samband med mopedköpet är om det är barnet eller vårdnadshavare som ska teckna en försäkring för den? Vi frågade vår motorexpert Victor Öberg hur du kan tänka.

- Du som är huvudsaklig ägare och brukare av mopeden ansvarar för att den är trafikförsäkrad. Men försäkringen gäller även för andra som kör mopeden och som är passagerare.

- Om ditt barn äger mopeden och har ett förarbevis så är det barnet som också ska vara försäkringstagare, det vill säga teckna försäkring i sitt namn. Om ditt barn är under 18 år och ännu inte har hunnit skaffa förarbevis för moped kan barnet inte ensam vara registrerad ägare. Då måste även en vårdnadshavare registreras som ägare och det är den vårdnadshavaren som är ansvarig för att trafikförsäkra mopeden.

Vad gäller när min tonåring fyllt 18?

- När en minderårig ägare fyller 18 år eller skaffar förarbevis så tas vårdnadshavaren automatiskt bort som ägare av fordonet i vägtrafikregistret. Från den dagen står barnet som ensam ägare till mopeden och måste teckna en försäkring i sitt eget namn.

Nyfiken på vår mopedförsäkring?

Grunden i vår mopedförsäkring är trafikförsäkringen, som alla måste ha. Utöver grundskyddet kan du komplettera med en hel- eller halvförsäkring beroende på hur omfattande skydd du vill ha. Läs mer om mopedförsäkring och räkna ut pris

Mer att läsa