Checklista när du ska köpa mopedhjälm

Har du skaffat moppe vet du säkert att du måste ha en godkänd hjälm på huvudet när du kör – det är också en försäkringsfråga. Här har vi samlat värdefulla tips på hur du kan tänka när du ska köpa mopedhjälm.

Visst är det härligt att susa fram på en moped när bilköerna ringlar sig långa. Oavsett om du kör en moped klass I som har en maxfart på 45 kilometer i timmen, eller en moped klass II som är konstruerad för max 25 kilometer i timmen, är det viktigt att du använder en godkänd mopedhjälm. Här kommer några råd och tips inför köpet.

Vilken hjälm ska du välja?

Hjälmens förmåga att ta emot stötar är det enskilt viktigaste för att undvika huvudskador om olyckan är framme. För att du ska få köra på svenska vägar ska hjälmen vara E-märkt enligt kraven ECE22:05 eller 22:06. Det är också ett krav för att försäkringen ska gälla.

Hjälmar i kompositmaterial är ofta ett bättre val än plasthjälmarna, då de är mer tåliga. Men oavsett vilken du väljer är det viktigt att den inte är begagnad. Även om hjälmen ser hel ut kan den ha tappats i marken eller varit inblandad i en olycka och skyddar då inte som den ska.

Checklista när du ska köpa mopedhjälm

Den kanske bästa och säkraste hjälmmodellen när du ska köra moped är en så kallad integralhjälm som täcker delar av ansiktet och hakan. För att den ska vara säker:

  • Se till att hjälmen du köper är avsedd för mopedister och är E-märkt.
  • Testa hjälmen och kontrollera att den sitter tajt runt huvudet. En hjälm ska varken glappa eller göra ont, utan kännas bekväm på.
  • Spänn fast hakbandet ordentligt in under hakan.
  • Hantera din hjälm varsamt. Om du tappar den i marken kan det uppstå dolda sprickor och skador som inte syns på utsidan.

Tänk på: Om du skjutsar någon som är under 15 år är det du som bär ansvaret för att din passagerare använder skyddshjälm. Lagen medger undantag för barn under sju år som kan använda annat lämpligt huvudskydd, exempelvis en cykelhjälm eller skidhjälm och som inte tynger ner nacken.

Skaffa en bra försäkring

Grunden i vår mopedförsäkring är en trafikförsäkring, som alla mopeder måste ha enligt lag. Utöver grundskyddet kan du komplettera med en hel- eller halvförsäkring som bland annat ersätter skador på hjälmen.

Mer att läsa