Så hjälper du din tonåring att bli en säker mopedförare

Att skaffa moppe är ett stort steg för din tonåring, men också för dig som förälder. Även om ni båda vet att det är viktigt att använda hjälm och inte köra för fort, kan det vara bra att påminna om riskerna.

Att själv kunna köra till träningen, skolan eller kompisar är såklart en härlig frihetskänsla. Men att susa fram på en moped i trafiken innebär också ett stort ansvar. Med rätt vägledning blir mopedturerna både säkrare och roligare!

Prata med din tonåring om det här:

  • Använd alltid hjälm. Du måste ha skyddshjälm när du kör moped, helst en hjälm som är avsedd för mopedåkning. Se till att den sitter perfekt och är fastspänd. Det gäller förstås även den som blir skjutsad på moppen.
  • Gå en trafikutbildning. Oavsett vilken typ av moppe din tonåring vill ha krävs det ett mopedkörkort eller ett förarbevis hos en behörig trafikutbildare. Ska din tonåring köra med moped i klass 1 (så kallad EU-moppe med en maxfart på 45 kilometer i timmen) krävs AM-körkort. I utbildningen ingår både teori och praktisk körning. Väljer din tonåring en moped i klass 2 (som har en maxfart på 25 kilometer i timmen) krävs förarbevis. Kursen är i huvudsak teoretisk, men vissa trafikskolor erbjuder även övningskörning.
  • Kör aldrig påverkad. Många kan vara nyfikna på alkohol under tonårstiden. Men att köra påverkad är inte bara olagligt. Alkohol är ofta orsaken till allvarliga trafikolyckor.
  • Tänk på riskerna på vägen. Att följa trafikreglerna är en självklarhet för att undvika olyckor. Men även rullgrus, kurvor och höga trottoarkanter ökar risken för omkullkörningar.
  • Tillåt aldrig en trimmad moppe. Att trimma en moped för att den ska gå snabbare är inte bara olagligt, utan kan vara direkt livsfarligt! Varken mopedens däck eller bromsar är utformade för högre hastigheter än den tillåtna. Mopedförsäkringen ersätter inte heller skador på en trimmad moped.

Tänk på: Om mopeden är trimmad kan du som förälder bli skyldig till ”tillåtande av olovlig körning”. Det innebär att du kan få ditt eget körkort indraget.

Vad gäller i försäkringen?

Vilken typ av mopedförsäkring som behövs beror på vilken moped ni har och hur den används. Enligt lag måste alla mopeder ha en trafikförsäkring som ersätter skador på föraren och andra trafikanter eller egendom. I vår halvförsäkring ingår ett skydd för brand- och glasskador, stöld och rättsskydd. Med vår helförsäkring kan du även få ersättning för skador på mopeden vid en trafikolycka och ersättning vid skadegörelse.

Mer att läsa