Dags att köpa nya vinterdäck - tänk på det här

Med olika typer av vinterdäck på marknaden kan det vara svårt att veta vilka du ska välja. Här förklarar vi skillnaden mellan den vanligaste och vad som kan vara bra att tänka på ur både miljösynpunkt och säkerhet inför däckköpet.

Från och med 1 december till 31 mars ska vinterdäcken enlig lag sitta på bilen. Men redan när temperaturen sjunker under fem plusgrader kan det vara bra att byta till vinterdäck. Om däcken du har till bilen är slitna kan det vara bäst att köpa nya. För att du ska få så bra väggrepp som möjligt är det viktigt att du väljer rätt däck efter rådande underlag. Här kommer några tips på vägen.

odubbade eller dubbade vinterdäck?

Odubbade vinterdäck eller så kallade friktionsdäck ger ett bra väggrepp på snöiga vägar. Däremot fungerar däcken inte lika bra på isiga eller torra underlag. Även om du får köra med odubbade friktionsdäck året runt, så är det en dålig idé. Rullmotståndet är oftast högre, vilket medför att bilen förbrukar mer bränsle. Gummit på vinterdäck är heller inte gjort för att köra i varmare temperaturer, och slits därmed snabbare. Dessutom kan bromssträckan bli många meter längre på både vått och torrt underlag.

Dubbade vinterdäck är det säkraste valet i vinterväder och minskar risken för olyckor på isiga vägbanor. Liksom odubbade vinterdäck fungerar dubbdäcken sämre på torra underlag. Dubbarna river dessutom upp hälsofarliga partiklar från asfalten, vilket medfört att allt fler städer inför dubbdäcksförbud i vissa områden. Att köra med dubbade däck är tillåtet mellan den 1 oktober och 15 april, eller om vinterväglag råder. Tänk på att vid en poliskontroll är det polisen som avgör om du kör med rätt däck eller inte.

Året runt-däck. Däck som är märkta med M+S är så kallade All Season-däck och används främst nere på kontinenten där klimatet är jämnare. Även i södra Sverige har däcktypen blivit allt vanligare. Viktigt att veta är att vid tillverkning av sommar- respektive vinterdäck används olika gummi som klarar antingen höga temperaturer eller minusgrader. Året runt-däck saknar därmed många egenskaper som sommardäck och vinterdäck har.

Vilka vinterdäck ska jag välja?

Innan du köper däck, kan det vara bra att fundera på hur mycket och ofta du brukar köra på vintern. Dubbfria vinterdäck är vanligare på bilar i södra Sverige där klimatet är mildare, medan de flesta som kör i landets norra delar föredrar dubbade däck. Om du främst kör inne i städer kan det vara bättre ur miljösynpunkt att välja odubbade vinterdäck, medan dubbdäck är säkrare val om du mest kör utanför städer. Här berättar vår motorexpert Victor Öberg om hur du kan tänka kring vinterdäck.

Budget eller premiumdäck?

Däcktillverkarna arbetar ständigt med att framställa säkra och miljövänliga däck oavsett prisklass. På nätet kan du jämföra olika däcks egenskaper. Ofta lönar det sig att investera i lite dyrare däck, speciellt om du kör ofta och mycket på vinterväglag.

Tryggare på vägen med en bra försäkring

Hos oss kan du skräddarsy din bilförsäkring och på så sätt se till att du får exakt det försäkringsskydd du och din bil behöver. Välj mellan helförsäkring, halvförsäkring och trafikförsäkring. Du och ditt fordon kan också få räddning dygnet runt om du blir stående på vägen.

Mer att läsa