Så kör du säkrare på halt underlag

Vid kallare väder behöver vi köra extra försiktigt på vägarna. Plötsligt kan underlaget bli glashalt, och bilen få sladd om vi inte har rätt däck och är uppmärksamma på vår omgivning. Så här kan du göra för säkrare körning på vinterväglag.

Redan när temperaturen går ner mot nollan ökar risken för mycket svår halka på vägarna som kan vara förrädisk. Den så kallade svarta halkan bildas när underkylt regn träffar en kall markyta och slår ofta till när det plötsligt blir klart väder efter regn eller kraftig dimma. Om det istället är minusgrader och mycket snö på körbanan kan snön ”poleras” av däcken, och rena isgator bildas.

För säkrare vinterkörning, tänk på det här:

  • Kontrollera däcken. Att ha rätt däck i bra skick är A och O för att undvika olyckor på vintern. På isiga vägbanor är dubbdäck överlägset det bästa valet för att minska bromssträckan. Om du har odubbade vinterdäck, även kallade friktionsdäck, är det viktigt att däcken har bra mönsterdjup. Glöm inte att kolla lufttrycket som kan påverkas lättare av kylan.
  • Kör försiktigt. Som alltid när vi kör bil, måste vi ligga steget före i trafiken och anpassa hastigheten efter vår omgivning. Vid halt väglag är det extra viktigt att lätta på gasen i god tid innan kurvor och korsningar. Var extra uppmärksam på broar och viadukter där kall luft kyler ner marken både under- och ovanifrån, vilket ökar risken för halka.
  • Undvik omkörningar. På snöiga vägbanor finns det ofta uppkörda spår där väggreppet är relativt bra. Men om du åker ut i snösträngen längs sidorna finns det risk att tappa greppet helt. Var mycket försiktig vid filbyte och vänta med att köra om ifall det är mycket snömodd på vägen.
  • Håll avståndet. På vinterväglag kan bromssträckan bli många gånger längre, särskilt vid hård inbromsning på isiga vägar. Genom att motorbromsa (släppa på gasen) i tid kan du undvika att panikbromsa. Snörök från andra fordon kan också skymma sikten, så se till att hålla extra stort avstånd i vintertrafiken.
  • Ta med extra utrustning. Att bli stående längs en väg i kyla och mörker är förenat med stora risker för både dig och dina medtrafikanter. För att vara bättre rustad om olyckan skulle vara framme, se till att ha reflexvästar, ficklampa, powerbank till mobilen, startkablar, snöborste, snöspade och en isskrapa i bilen. Med varma kläder klarar du också kylan bättre medan du väntar på hjälp.

Skaffa en bra försäkring

Hos oss kan du skräddarsy din bilförsäkring och på så sätt se till att du får exakt det försäkringsskydd du och din bil behöver. Välj mellan helförsäkring, halvförsäkring och trafikförsäkring. Du och ditt fordon kan också få räddning dygnet runt om du blir stående på vägen.

Mer att läsa