Packa rätt inför vinterns bilresa

Bil på vinterväglag

Under vinterhalvåret är det många som väljer bilen som färdmedel för att på ett smidigt sätt få med sig alla skidor, pulkor och vinteroveraller.

För att göra bilresan trevlig och vara förberedd om olyckan skulle vara framme eller om något händer med bilen efter vägen, så är här några tips på sånt som är bra att ha med sig. Då är du väl rustad om du blir stående längs en vintrig väg.

  • Varma kläder och skor

Se till att ha varma kläder och skor med dig, och att de är lätta att komma åt. Då kan du enkelt ta på dig mer och hålla värmen om bilen blir stående.

  • Fyll på frostskyddad spolarvätska

Fyll på med frostskyddad spolarvätska innan du ger dig ut på vägarna så slipper du problem med fryst spolarvätska om temperaturen snabbt faller.

  • Reflexväst och ficklampa

Om du måste lämna bilen och börja gå så behöver du en reflexväst och en ficklampa. Plus de varma kläderna. Är ni flera i bilen så se till att det finns reflexer till alla.

  • Sand och spade

Kör du fast eller av vägen så kan en snöspade och en petflaska med sand vara en bra hjälp.

  • Laddad mobiltelefon

Se till att ladda din mobiltelefon innan du åker eller se till att ha med dig utrustning så du kan ladda den i bilen. Då kan du enkelt kalla på hjälp om du behöver den.

  • Snacks och frukt

Med en chokladbit, en smörgås eller en frukt kan du snabbt återställa energin om den börjar tryta. Så se till att packa snacks eller frukt, och du, ät inte upp det redan första milen.

  • Värmeljus

Det är ingen dum idé att ha en uppsättning värmeljus och tändstickor i bilen. De ger både ljus och värme i en kall vinternatt.

Kör klokt och lasta rätt

Lasta inte för tungt i takboxen, gör du det blir bilen lätt vinglig. Kör med framförhållning så att du undviker kraftiga inbromsningar och kurvtagningar. Placera alla tunga saker i bagageutrymmet och utnyttja utrymmet som blir över i takboxen till lättare packning istället. Kontrollera i bilens och takboxens instruktionsbok hur mycket du får lasta i takboxen. Lasta aldrig mer än 100 kilo inklusive takboxens vikt. Bara takboxen kan väga uppåt 30 kilo. Glöm inte att spänna fast skidorna i takboxen.

Kör klokt, ha inte bråttom och håll avstånden. Prata inte i mobil medan du kör och se till att pausa emellanåt. Håll hastighetsbegränsningarna och tänk på att även om det är plusgrader ute så kan det vara is i skuggiga partier. Kör med eftertanke helt enkelt och njut av vintern.

Och du, glöm inte att se över din bilförsäkring så att den har det innehåll du behöver!

Mer att läsa