Så tvättar du bilen mer miljövänligt

Att tvätta bilen regelbundet är ett enkelt sätt att vårda den så att den håller sig fin länge. Men för att inte påverka miljön är det viktigt att du tvättar din bil på rätt sätt. Vi har tagit fram några tvättips som gör både bilen och miljön nöjda.

Tycker du det är känns jobbigt och onödigt att tvätta bilen? Att rengöra en bil som ändå kommer bli smutsig av pollen eller salt och damm från vägarna kan kännas lite tröstlöst. Men då kan det vara bra att ha i åtanke att smuts som biter sig fast på bilen kan skada lacken. Genom att tvätta din bil regelbundet håller den sig i fint skick längre än om du tvättar den mer sällan. Här kommer några råd och tips för en lyckad och mer miljövänlig biltvätt.

  • Tvätta inte bilen ute på gatan. Även om det är enkelt att spola av smutsen på garageuppfarten är det dåligt för miljön då tvättvattnet innehåller flera skadliga ämnen som rinner rakt ner i dagvattenbrunnarna och därifrån ut i våra sjöar. I många kommuner är det också förbjudet att låta tvättvattnet rinna ner i brunnarna.
  • Kör istället till en tvättomat eller tvätthall. Oavsett om du väljer automattvätt eller att tvätta bilen för hand har de flesta moderna fordonstvättar reningsutrustning som minskar de skadliga utsläppen.
  • Använd miljövänliga bilvårdsprodukter. Ämnen i produkter som uppfyller hälso- och miljökrav kan till skillnad från mer miljöfarliga produkter brytas ner i naturen. Håll utkik efter bilschampo och bilvax som är märkta med Svanen eller Bra miljöval.

Rengör bilen i tvätthall – steg för steg

1

Börja med fälgarna

Smuts på fälgarna från vägsalt och bromsdamm kan bita sig hårt fast. Rengör med en särskild fälgborste eller svamp och använd gärna en högtryckstvätt som avlägsnar smutsen effektivt.

2

Använd eventuellt avfettningsmedel

Om lacken är mycket smutsig kan du spraya på avfettningsmedel. Låt den verka i några minuter innan du spolar bilen. Var noga med att spola bort allt medel och smuts som lösts upp.

3

Tvätta med bilschampo

Blanda ut schampot i en hink med ljummet vatten. Byt ut tvättvattnet ofta och använd alltid en ren svamp när du gnider svampen på lacken så att den inte repas. Spola därefter av bilen noggrant uppifrån och ner.

4

Torka av bilen

För att undvika kalkfläckar på lacken kan det vara klokt att torka bilen efter tvätt. Använd gärna microfiberduk så torkar den snabbare samtidigt som du får ett fint resultat.

Skaffa en bra bilförsäkring

Hos oss kan du skräddarsy din bilförsäkring och på så sätt se till att du får exakt det försäkringsskydd du och din bil behöver. Välj mellan helförsäkring, halvförsäkring och trafikförsäkring. Vi har också en rad olika tilläggsförsäkringar för att du ska kunna försäkra bilen på det sätt som passar dig.

Mer att läsa