Bra att veta när du ska köpa elbil

Funderar du på att skaffa elbil men är osäker på om det passar dig? Vi förklarar skillnaden mellan de vanligaste eldrivna bilarna på marknaden och ger tips som kan hjälpa dig på vägen.

Känslan av att susa fram tyst på vägarna och samtidigt göra en insats för miljön får allt fler att fundera på en elbil. Innan du bestämmer dig kan det vara bra att se över dina behov och göra en budget. Elbilar är ofta dyrare än fossilbilar, men priset varierar mycket beroende på bilens räckvidd. I gengäld kan det bli billigare att köra på el, speciellt om du kan ladda bilen hemma. Med vår bilförsäkring kan du få rabatt på en laddstation. Är du inte redo att släppa taget om fossilbilen finns det varianter som både har en el- och förbränningsmotor.

Elbil, laddhybrid och hybrid – vilken variant passar dina behov?

Elbilen har en elmotor och ett batteri som du enklast laddar hemma över natten med en laddbox. Hur långt du kan köra på en normal laddning beror på batteriets kapacitet, men vanligen klarar elmotorn 25 – 40 mil. Du får räkna med att inköpspriset för en elbil ofta är högre än fossilbilen. I gengäld kör den på enbart el som kan vara både billigare och bättre för miljön i längden.

Laddhybriden, även kallad plug in-hybrid, har förutom elmotor även förbränningsmotor som tar vid om batteriet är urladdat. Bilen kör på både ström från elnätet och fossilbränsle du tankar på macken. Normalt kan du köra mellan tre och sex mil på ren eldrift, men laddar du bilen ofta kan du göra många fossilfria bilturer.

Hybridbilen, också kallad mildhybrid, har en förbränningsmotor och en elmotor som inte går att ladda med sladd. Istället laddar batteriet medan du kör. Då hybriden i huvudsak går på bensin eller diesel släpper den ut mer avgaser än laddhybriden. Däremot är inköpspriset oftast billigare och bilen kan ändå dra mindre bränsle per mil eftersom batteriet stöttar förbränningsmotorn.

Vilken bil ska du välja?

I takt med att räckvidden blir bättre och fler laddstationer byggs längs våra vägar passar elbilen många bilförare. Om du har möjlighet att ladda hemma kan både elbil och laddhybrid vara en bra affär. Kör du ofta långa sträckor och har få laddningsmöjligheter, kan hybridbilen vara ett alternativ.

Vad gäller i bilförsäkringen?

En elbil har färre rörliga delar än en traditionell fossildriven bil och kräver ofta mindre service. Om du råkar ut för motorfel på din elbil ingår både ersättning för batteri och elektronik i din bilförsäkring hos oss.

Mer att läsa