7 miljötips för bilägare

För dig som behöver bilen i vardagen finns det mycket du kan göra för att minska din påverkan på klimatet. Nedan har vi listat sju tips som gör ditt bilägande lite mer miljövänligt och säkrare, samtidigt som du kan spara pengar.

7 tips på miljövänligare körning

 1. Välj miljövänligt drivmedel.
  Till skillnad från elbilar släpper fossildrivna bilar ut koldioxid när de körs, vilket förstärker växthuseffekten. Att välja en bil som drivs med batterier eller biodrivmedel är kanske det mest effektiva sättet för bilägare att minska sin klimatpåverkan.
 2. Skaffa bra däck.
  Vilken typ av däck du kör med påverkar både miljön och säkerheten. Däck som är anpassade efter väglaget och har rätt lufttryck hjälper till att hålla nere bränsleförbrukning samtidigt som du får bättre väggrepp.
 3. Använd motorvärmare.
  Vid kallt väder behöver bilen mer bränsle, vilket leder till att fler farliga gaser släpps ut. Ett sätt att undvika kallstarter är att förvärma motorn med en motorvärmare innan du vrider på nyckeln.
 4. Planera din körning.
  Många bilresor vi gör är kortare än en mil. Genom att samla ihop flera ärenden och samåka med din partner, grannar eller arbetskamrater när det funkar, vinner både miljön och din plånbok på.
 5. Anta en miljövänlig körstil.
  Motorbromsa (släppa på gasen), hoppa över växlar och accelerera effektivt är några exempel på sparsam körning som kan minska din bränsleförbrukning. Kör du mjukt och defensivt ökar också säkerheten på vägarna.
 6. Tvätta bilen i en miljöanpassad biltvätt.
  Att tvätta bilen på gatan är mycket dåligt ur miljösynpunkt. Tvättvattnet innehåller flera skadliga kemikalier, oljerester och tungmetaller som hamnar i våra vattendrag. Tvätta bilen i en tvätthall som tar bort föroreningarna i spillvattnet som annars följer med i avloppsvattnet.
 7. Stäng av motorn.
  Att ha motorn igång vid en järnvägsövergång eller broöppning är onödigt. Många kommuner har också satt en gräns på tomgångskörning till en minut, så se till att stänga av motorn vid längre stopp.

Mer att läsa