Försäkra din båttrailer – så fungerar det

Att äga en trailer kan vara smidigt när du ska sjösätta båten eller förvara den över vintern. Oavsett om du har en enklare båtupptagningsvagn eller en rejäl båttrailer kan det vara bra att teckna en försäkring.

När du ska köra båten bakom bilen behöver du en båttrailer som är anpassad efter båtens storlek och dragbilen. Beroende på om din båttransportvagn är klassad som efterfordon eller släpvagn skiljer sig reglerna åt. Här reder vi ut hur du kan tänka.

Teckna det bästa försäkringsskyddet för din båttrailer

Om ditt båtsläp är registrerat hos Transportstyrelsen gäller samma regler som för en vanlig släpvagn. En släpvagn omfattas av dragbilens trafikförsäkring som täcker personskador och eventuella skador på annans egendom. Vill du ha en försäkring som ersätter skador och stöld på själva släpet ska du teckna en släpvagnsförsäkring.

  • Vår halvförsäkring ersätter skador orsakade av brand eller om du skulle hamna i en rättslig tvist orsakat av ditt släp.
  • Har du tecknat en helförsäkring hos oss får du även hjälp att ersätta skador på vagnen som uppstått vid kollision eller dikeskörning.

Om trailern saknar en fjädringsanordning mellan hjul och chassi behöver den inte vara registrerad, utan räknas då som ett efterfordon. En oregistrerad båttrailer kan i vissa fall ingå i din båtförsäkring, kolla upp vad som gäller innan du tecknar en separat släpvagnsförsäkring.

Undvik stöld med godkänt lås

En båttrailer kan vara mycket stöldbegärlig. Lås därför alltid fast trailern med ett godkänt släpvagnslås. Utan rätt lås kan du bli utan ersättning om du skulle råka ut för stöld.

Mer att läsa