Bra att tänka på när du ska köra bil med släp

Vi är många bilförare som ibland behöver köra med släpvagn. Men vad gäller egentligen när vi använder släp bakpå bilen? Här delar vi med oss av några värdefulla tips som kan vara bra att tänka på.

Ett bohag som ska flyttas, en båt som ska läggas i eller skräp som ska till återvinningen. Ibland dyker det upp tillfällen när en släpvagn kan vara mycket användbar. Oavsett om du hyr ett släp på bensinmacken, eller skaffar ett eget, finns det saker som kan vara bra att ha koll på innan du kör last bakpå bilen.

Vem får köra med släp?

Generellt klarar du dig ofta långt med ett B-körkort när du ska köra med släpvagn, om det är ett så kallat lätt släp. Det innebär att släpets totalvikt får högst vara 750 kilo. Du kan även få köra släp som väger mer än 750 kilo, så länge den sammanlagda totalvikten med bilen inte överstiger 3 500 kilo. Behöver du dra ett ännu tyngre släp kan du behöva utökad behörighet, ett så kallat B96-körkort. Man måste också alltid ta hänsyn till den aktuella dragbilens tillåtna dragvikt. Där är det släpets vikt + eventuell last som inte får överstiga bilens dragvikt. Bilens begränsningar gäller alltså för släpets bruttovikt.

Om du är osäker på vad som gäller för din bil kan Släpvagnskalkylatorn Länk till annan webbplats. ge en indikation på vilken typ av körkortsbehörighet du behöver. I bilens registreringsbevis del 1 kan du också utläsa en hel del information.

Liten checklista när du ska köra med släpvagn

  • Säkerställ att kulhandsken sitter ordentligt monterad på dragkroken.
  • Var noga med att veva upp stödhjulet och att det är ordentligt fastsatt, så att det inte lossnar när du kör.
  • Surra fast lasten ordentligt med spännband som du fäster i släpets krokar.
  • Säkra godset så att det inte kan förflytta sig vare sig framåt, bakåt, uppåt eller i sidled.
  • Ta för vana att dra åt respektive släppa handbromsen varje gång du parkerar släpet eller åker iväg med det. Om du har en egen släpvagn som ska stå still länge, säkra det på annat sätt eftersom stillastående släpvagnar inte ska stå med åtdragen handbroms längre period.
  • Kontrollera och justera även påskjutsbromsen för att minska risken för sladd vid inbromsning.

Tips: Att köra med släp innebär att bilens köregenskaper förändras, vilket kräver en lite annan körteknik. Innan du lastar vagnen full med saker kan det vara bra att träna på att backa på en mindre väg. Börja försiktigt med små rörelser för att få en känsla åt vilket håll släpet går.

Det här gäller i försäkringen

Ditt släp omfattas av dragbilens trafikförsäkring. Den täcker personskador och eventuella skador på annans egendom, men inte skador på själva släpet eller stöld. Hur omfattande försäkring du ska ha för ditt släp beror på hur mycket det används och var du förvarar släpet när du inte använder det.