Dags att sjösätta båten – tänk på det här

Under några helger på vårkanten är det full aktivitet på båtvarven. Sjösättning är lika med startskottet för en ny båtsäsong och nya möjligheter att upptäcka mysiga hamnar. Innan du kastar loss är det viktigt att göra en grundlig genomgång av båten och ser över säkerheten ombord.

Att tvätta och polera skrovet är bara en del av jobbet. Oavsett om du har segel- eller motorbåt behöver du undersöka båten och utrustningen grundligt för att du ska få en problemfri säsong till sjöss. Vår båtförsäkring gäller både för skador som inträffar när båten ligger i sjön och i samband med sjösättning.

Bra att tänka på inför sjösättning av båten

 • Testa motorn och elektroniken
  Att motorn är i bra skick är A och O för en lyckad båtsäsong. Kolla i instruktionsboken hur du genomför service eller anlita en fackman om du är osäker. Tänk på att se över delar i anslutning till motorn som propeller, drev, reglage och styrning. Ladda batterierna och kontrollera att lanternor och annan elektronik fungerar.
 • Inspektera skrovet och sätt fast proppen
  När du gör rent båten ska du passa på att titta efter skador och sprickor i skrovet. Glöm inte montera dyvikan (proppen till länshålet). Tips! En dyvika-fika är en gammal trevlig tradition som du kan bjuda in dina båtgrannar till så att ni alla kommer ihåg att sätta dit den.
 • Se över brandsäkerheten ombord
  Det finns mycket som är lättantändligt på en båt. Se till att ha åtminstone en brandsläckare som placeras där du lätt når den om olyckan skulle vara framme. Om båten är mer än tio meter så behöver du ha två brandsläckare. Inspektera också att slangar och kablar är hela. Har du utrustning som går på gasol - kontrollera att det inte är läckage och skaffa en gasvarnare.
 • Kolla räddningsutrustningen
  Efter ett långt vinteruppehåll behöver du kolla att flytvästarna är i bra skick. Att granska barnens flytvästar är extra viktigt – förutom att barnvästen ska sitta perfekt, ska den ha grenband. Livboj och livlina är också en trygg försäkring på sjön.
 • Håll uppsikt över båten
  Båtstölder är tyvärr vanliga och en båt som ligger på land är extra utsatt. Montera därför stöldbegärlig utrustning som motor och drev så nära sjösättningen som möjligt. Efter att du sjösatt båten är det också viktigt att ha uppsikt och kolla att den inte tar in vatten.

Vi hoppas du får många härliga båtturer på sjön! Och skulle oturen vara framme så ingår assistans i vår båtförsäkring, med den kan du få hjälp om du skulle få problem.

Mer att läsa