Tips på hur du lastar husbilen eller husvagnen säkert

Cyklar, förtält, leksaker, elektronik, campingmöbler och SUP. Det är mycket som ska rymmas i semesterfordonet inför campingsemestern. Genom att lägga ner lite omtanke på hur du packar minskar risken för att ekipagets köregenskaper försämras. Nedan har vi samlat tips för hur du lastar säkert.

En husvagn eller husbil som kränger och vinglar fram på vägarna under körning är jobbigt för både förare och medtrafikanter. Orsaken är ofta övervikt och att bilen eller vagnen är lastad på fel sätt. För att ditt semesterfordon ska gå stabilt på vägarna är det viktigt att tänka igenom packningen och surra fast sakerna på rätt sätt. Här kommer några tips:

Håll koll på husvagnens eller husbilens vikt

Det är viktigt för trafiksäkerheten att inte lasta mer än vad som är tillåtet och därmed överskrida totalvikten. Detta eftersom köregenskaperna förändras vid bland annat inbromsning och kurvtagning. När du kör husbil eller husvagn är det viktig att kolla vad fordonet har för lastvikt. I lastvikten ingår alla saker du tar med dig, som kökssaker, tält, solstolar, passagerare och husdjur.

Hur tung får husbilen eller husvagnen vara?

Hur tungt du kan lasta din husvagn eller husbil beror på fordonets totalvikt som du kan hitta på registreringsbeviset. Med ett B-körkort får du köra en husvagn med en totalvikt på max 750 kilo. Husvagnen kan också vara tyngre så länge den sammanlagda totalvikten för både släp och bil är max 3500 kilo. På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa om vilka fordonsregler som gäller.

Bra att tänka på för säkrare körning

PACKA RÄTT

Ofta är tung inredning som kök och garderober placerade i mitten av husvagnen för att vikten ska vara så jämn som möjligt. Följ proffsens tips och lägg tungt bagage nära hjulaxeln. På så sätt blir tyngdpunkten lägre och du får bättre väggrepp.

Kolla kultrycket

När du drar en vagn bakpå bilen behöver du kolla att kultrycket är rätt. Ett kultryck som är för högt eller lågt kan leda till att husvagnen eller bilen lyfts upp och kan därmed börja kränga vid färd.

Du är väl försäkrad?

Om olyckan skulle vara framme på vägarna kan vår husbilsförsäkring ersätta dig vid en trafikolycka, brand och kollision. Har du husvagn gäller dragbilens trafikförsäkring även för den. För att få ersättning om husvagnen utsätts för exempelvis inbrott, stöld eller vid skada i trafiken då du själv är vållande, behöver du en särskild husvagnsförsäkring.

Mer att läsa