Utlandssemester - en välbehövd paus i vardagen

Få saker är så underbara som när den inplanerade semesterresan du har sett framemot börjar närmar sig. Ändå drabbas många av resfeber och oro över att något ska gå fel. Ett sätt att dämpa resfebern är att se över vilka risker som kommer med resan och vilka åtgärder du kan ta för att skydda dig.

Här berättar Anki Koij, produktspecialist Reseförsäkring på Dina Försäkringar, om vad som kan vara viktigt att tänka på inför en resa.

Visst ingår det en reseförsäkring i hemförsäkringen?

Anki Koij, produktspecialist Reseförsäkring på Dina Försäkringar

Det stämmer. Om du har hemförsäkring hos oss ingår en bra reseförsäkring. Den gäller de första 45 dagarna av varje resa. Ska du vara borta längre än så kan du enkelt förlänga försäkringen innan du reser. Lägg gärna till vårt avbeställningsskydd också, det gäller för hela familjen och alla resor ni gör.


Om jag blir sjuk innan resan. Hur ska jag tänka då?

Om du har sökt vård inom tre månader innan avresa eller har en pågående sjukdom råder vi dig att göra en medicinsk förhandsbedömning innan du reser iväg. På så vis kan du känna dig trygg med att din reseförsäkring täcker eventuell vård och sjukhusvistelse i utlandet. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Vad ska jag göra om jag blir sjuk under resan?

Om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka kan du alltid kontakta SOS International för att få hjälp. Ta gärna med dig vårt servicekort, där du hittar telefonnummer till SOS International och annan information som är bra att ha med sig. Blir du inlagd på sjukhus eller om det händer något annat allvarligt ska du alltid kontakta SOS.

Finns det något som försäkringen inte täcker?

Om du har fått grönt ljus till att resa från vår medicinska förhandsbedömning så täcker vi kostnaderna om du skulle bli sjuk under resan. Ett undantag är om du tänker ägna dig åt riskfyllda aktiviteter som tävling, träning eller bankörning med motorfordon, bergsklättring eller vandring i berg över 3 600 meter.

Ett annat viktigt undantag i reseförsäkringen är att den inte gäller om du reser till ett land eller område som UD avråder från resor till. 

Läs igenom villkoren för din reseförsäkring eller kontakta oss om du känner dig osäker.

Om jag planerar att bila utomlands, vad ska jag tänka på då?

I vissa länder behöver du ett så kallat Grönt kort om du har med dig egen bil. Det är ett internationellt bevis på att din bil har en gällande trafikförsäkring. Du kan läsa mer om Grönakortsystemet och beställa ditt eget Gröna kort här.

Då har vi gått igenom de vanligaste riskerna. Är det något mer?

Glöm inte bort att njuta under semestern. Det är trots allt det som reseförsäkringen är till för. Att du ska kunna släppa all oro i trygg förvissning om att du får hjälp och ekonomiskt backning om du skulle bli sjuk eller skada dig under resan.

Andra tips inför resan: