6 tips för att öka elbilens räckvidd vintertid

Att kalla temperaturer påverkar elbilens räckvidd är något som elbilsägare behöver förhålla sig till, särskilt om du kör i de norra delarna av landet. Nedan har vi listat några åtgärder som maxar bilens räckvidd i kyligare väder.

Elbilen har många fördelar, inte minst är den ett miljövänligt alternativ till traditionella bränslebilar. Den kanske enda nackdelen med att vara elbilsägare är att batteriets effektivitet påverkas av kyla. Redan vid några minusgrader kan räckvidden kortas med många mil. Men det finns saker du kan göra för att hålla ner elförbrukningen.

Så kan du öka elbilens räckvidd - 6 tips

 1. Förvärm din elbil
  Att starta elbilen när batteriet är kallt kräver mycket energi. Genom att antingen parkera i varmgarage eller förvärma batteriet genom att sätta på parkeringsvärmaren innan avresa kan du stoppa en av de största energitjuvarna – uppvärmningen – och få en längre räckvidd.
 2. Kör sparsamt
  Grundtanken med sparsam körning är att ha god framförhållning för att undvika onödiga stopp. Genom att köra sparsamt kan du köra längre på en laddning.
 3. Aktivera eco-mode
  Ett enkelt sätt att minska strömförbrukningen är att använda eco-läget. Då förbrukar elbilens motor mindre energi och klimatanläggningen går in i ett energisparläge.
 4. Kolla trycket i däcken
  Att ha dåligt däcktryck ökar rullmotståndet och energiförbrukningen. När det är kallt ute kan däcktrycket sjunka snabbt, så gör en extra koll att däcken är välpumpade. Med rätt däcktryck ökar både räckvidden och säkerheten på vägarna.
 5. Värm bilen effektivt
  Att ha hög värme och mycket elektronik igång såsom fläktar påverkar räckvidden negativt. Genom att använda sätes- och rattvärme i större utsträckning och nöja dig med lite lägre temperatur i kupén kan du öka räckvidden.
 6. Ladda elbilen ofta
  Även om du bara ska göra ett kortare stopp och handla mjölk kan det vara värt att ladda batteriet för att hålla det på rätt temperatur. Om du ska köra längre sträckor kan det vara klokt att planera in flera laddningsstopp längs vägen.

Skaffa en bra elbilsförsäkring

Vår försäkring för elbil ersätter skador på både dig och din bil. Du som har vår bilförsäkring till din el- eller laddhybrid får dessutom rabatt på laddboxar.

Köp dina laddningsprodukter med rabatt här Länk till annan webbplats.. Ange koden "Dina elbil" för att få rabatten.

Glöm inte bilförsäkringen när ska du köpa elbil och en hemförsäkring om du ska ladda hemma.

Mer att läsa