Ladda din elbil säkert hemma

Ska du skaffa elbil eller laddhybrid är det bra att kolla över dina laddningsmöjligheter. Det smidigaste sättet att ladda bilen är där den står parkerad under natten. Men hur fungerar det? Vi har samlat råd och tips om hur du laddar säkert på hemmaplan.

Att vakna upp till ett fulladdat batteri är en av de stora fördelarna med att kunna ladda bilen hemma. Om du bor i hus fungerar det allt som oftast utmärkt att ”tanka” din elbil på uppfarten. Men för att du ska kunna sova gott om natten finns det viktiga saker att ha koll på:

  • Ladda inte elbilen i ett vanligt eluttag.
    Även om det är möjligt rekommenderas det inte av Elsäkerhetsverket. Vägguttagen hemma är inte utformade för hög belastning under lång tid och i värsta fall kan det börja brinna. Dessutom går laddningen långsamt.
  • Investera i en laddstation.
    För en säker och mer effektiv laddning ska du anlita en elektriker som installerar en laddbox på garageväggen eller en stolpe utanför huset. Tack vare inbyggda säkerhetsfunktioner bryter den strömmen automatiskt om något går fel. Du har också möjlighet att styra laddningen till när elpriset är som billigast på dygnet. Med vår bilförsäkring får du rabatt på laddningsstation.
  • Kontrollera husets elanläggning.
    Du som husägare bär ansvaret för att laddningen sker på ett säkert sätt. En behörig elektriker säkerställer att din elanläggning är rätt dimensionerad för att klara av att ladda din elbil hemma. Ibland kan du behöva byta ut både huvudsäkring och kablar för att det ska fungera.

Tänk på! Om det börjar brinna och laddning skett på ett felaktigt sätt riskerar du att få lägre ersättning på försäkringen. Här kan du läsa mer om vad som gäller i vår hemförsäkring.

Ladda på offentlig laddstation

Om elen tar slut när du kör under dagen finns det flera möjligheter att ladda din bil på vägarna. Offentliga laddstationer hittar du bland annat på parkeringsplatser vid matbutiker och snabbmatsrestauranger.

Om du planerar att göra en längre resa med din elbil kan det vara bra att kolla in kartan över laddplatser Länk till annan webbplats. innan det bär av och hålla utkik efter snabbladdningsstationer.

Glöm inte bilförsäkringen när ska du köpa elbil och en hemförsäkring om du ska ladda hemma.

Mer att läsa