Det här händer med din försäkring när du ställer av bilen

En bil du sällan använder kan du välja att ställa av. För att vara skyddad under tiden bilen är avställd kan det vara klokt att ha en avställningsförsäkring, också kallad garageförsäkring. Här förklarar vi hur du gör och vad som då händer med din bilförsäkring.

Om du har en bil som du enbart kör med under exempelvis sommarmånaderna kan det vara bra att veta att det går att ställa av ditt fordon under resten av året. Under tiden bilen är avställd behöver du inte betala fordonsskatt eller ha den trafikförsäkrad. Däremot kan det vara bra att ha en avställningsförsäkring, ibland kallad garageförsäkring. Även om risken för skada är mindre när bilen står stilla så kan den utsättas för skadegörelse eller råka ut för någon annan skada som du med en försäkring kan få ersättning för.

Så får du bilen avställd

Du kan ställa av bilen hos Transportstyrelsen på följande sätt:

  • Via Transportstyrelsens webbplats.
  • Via appen Mina Fordon.
  • Genom en skriftlig begäran på ditt registreringsbevis.


Tänk på att din bil är avställd från och med att Transportstyrelsen får in en fullständig anmälan. Det går alltså inte att ställa av bilen bakåt i tiden.

Hel- eller halvförsäkring blir automatiskt avställningsförsäkring

När din anmälan gått igenom får ditt försäkringsbolag ett meddelande från Transportstyrelsen att bilen är avställd. Om du endast har en trafikförsäkring så upphör den automatiskt att gälla. Om du har en halvförsäkring eller helförsäkring hos oss ändras omfattningen till avställningsförsäkring automatiskt från dagen du ställer av bilen. Avställningsförsäkringen innehåller ett skydd som är anpassat till att du inte använder fordonet i trafik och gäller med samma omfattning som din vanliga försäkring, men med vissa begränsningar.

Några saker som är bra att ha koll på:

  • Avställningsförsäkringen gäller endast i Sverige och när bilen inte används i trafiken.
  • Eftersom du i regel inte får köra en avställd bil så ingår inte trafikförsäkring, räddningsförsäkring eller maskinförsäkring.
  • Du har inget skydd för vagnskada i en avställningsförsäkring om du kör med bilen. Om vagnskada ingår i din avställningsförsäkring framgår det av försäkringsbrevet.
  • Om du beställer ett Grönt kort och ställer av bilen under kortets giltighetstid så kommer försäkringen inte att ändras till en avställningsförsäkring eller avslutas.

För att få köra en avställd bil igen behöver du ställa på bilen hos Transportstyrelsen och ha allra minst en trafikförsäkring. Du behöver också betala fordonsskatt. Anmälan gör du enklast via Transportstyrelsens app Mina Fordon eller via deras webbplats.