Sälja bilen själv eller via en bilfirma - Så väljer du

Funderar du på att sälja bilen? Då finns det en hel del att tänka på. Vår motorexpert Victor Öberg förklarar här skillnaden mellan att sälja privat, via en bilförmedlare eller bilhandlare och ger sina bästa tips för en smidig affär.

Vad ska jag tänka på om jag ska sälja bilen privat?

- Börja med att kolla värdet på din bil. Var beredd på att de allra flesta spekulanter förr eller senare i något läge vill pruta, så bestäm dig redan i förväg vad ditt lägsta accepterade försäljningspris är. Idag finns flera bilannonssajter där du kan jämföra olika bilmodeller utifrån till exempel antal mil, drivmedel och utrustning.

Om du säljer privat får du vara beredd på att göra allt från att annonsera till att träffa köpare och skriva avtal själv. Som belöning för jobbet får du ofta ett bra andrahandsvärde för bilen. Men tänk på att det är köplagen som gäller och reglerar det som inte är avtalat mellan er. Var därför noga med att informera köparen om eventuella fel och skador på bilen innan ni skriver avtal, tipsar Victor.

Hur ska jag tänka om jag säljer bilen till en bilhandlare?

Att sälja bilen direkt till en bilhandlare är ofta både ett tryggt, snabbt och mer smidigt sätt att sälja din bil. Men du får i regel räkna med att få mindre betalt för bilen även om du alltid kan förhandla – i synnerhet om du lämnar din bil som inbyte vid köp av ny bil.

Och om jag säljer bilen via en bilförmedling?

Att låta en bilförmedlare ta hand om hela försäljningen kan vara ett bekvämt alternativ. Men med en del oseriösa aktörer på marknaden bör du kontrollera förmedlarens bakgrund noga. Tänk på att om du säljer via en bilförmedling är det Konsumentköplagens regler som tillämpas på köpet. Det innebär att du som säljare har ett större ansvar mot köpare än vid en privat försäljning utan förmedlare. Var därför mycket noga med uppdragsavtalet och hur det är formulerat, till exempel avseende avgifter och provisioner. Du har heller inte samma kontroll över affären och får dessutom räkna med att få mindre betalt för bilen i slutändan eftersom förmedlaren oftast tar en provision, säger Victor.

Checklista när du ska sälja bilen

Glöm inte bilförsäkringen!

Hos oss behöver du inte avsluta bilförsäkringen för den bilen du sålt. Detta görs automatiskt när vi får information om ägarbytet från Transportstyrelsen.

Om du har ersatt din gamla bil med en ny är det viktigt att du skaffar en bilförsäkring direkt när du blir ägare. Skräddarsy din försäkringslösning hos oss och se på så sätt till att du får exakt det försäkringsskydd du och din bil behöver.

Mer att läsa