Ingen el i sommarstugan kan stå dig dyrt i vinter

Vinterhus

Många västsvenskar är oroliga över skyhöga elpriser i vinter. Nu befarar Eric de Verdier, som är skadechef på Dina Försäkringar Väst, att många kommer stänga av elen helt och hållet i sina sommarstugor.
– Frysskador som uppkommer av oaktsamhet kan innebära att ersättningen blir noll, säger han.

I tuffa tider med en inflation som rusar är det många västsvenskar som vill göra vad de kan för att hålla nere utgifterna. Släcka lampor, duscha kortare och tvätta i lägre temperatur är några enkla knep många tar till i sina hem för att sänka elkostnaderna. Men en åtgärd kan också vara att stänga av elen i sin sommarstuga i vinter.

– Men det kan bli väldigt dyrt om du inte gör det som ankommer dig som fastighetsägare. Dyrare än en elräkning, varnar skadechefen Eric de Verdier.

Minst 15 graders värme i kök och badrum

Därför är det viktigt att tänka sig för, menar han. Att stänga av värmen helt och hållet kan leda till en obehaglig överraskning i vår. Därför bör du ha åtminstone 15 graders värme i kök och badrum.

– Det är jätteviktigt att tömma alla ledningar på vatten om du inte ska vara där. Stäng av huvudkranen till vattnet och låt kranarna i kök och badrum stå öppna. Då klarar du dig om det skulle bli kallt och börja frysa, säger han.

Är du osäker bör du kontakta en rörmokare, som kan blåsa tryckluft i systemen för att få ut allt vatten. Även varmvattenberedaren och olika slags pumpar måste tömmas, förklarar han. Och det är en bra idé att hälla frostskyddsvätska i avloppen.

– Stänger du av värmen så se också till att stänga av huvudströmbrytaren. Stäng av kyl och frys, men lämna dörrarna lite öppna, säger Eric de Verdier.

“Bör tänka sig för en och två gånger”

Grundregeln är att undvika att stänga av värmen helt och hållet.

– Jag är ödmjuk nog att inse att det här är ett problem för alla ägare av fritidshus idag, med elkostnaderna vi har. Men man bör tänka sig för både en och två gånger innan man sänker värmen. Och om du ändå överväger att göra det så rekommenderar jag att ta kontakt med rörmokare, för de kan sånt här.

En frysskada riskerar annars att leda till utebliven ersättning för fritidshusägaren, om värmen inte varit på och de förebyggande åtgärderna inte har gjorts.

– Har man gjort vad man kunnat, men ändå fått en frysskada – då hamnar vi på en helt annan nivå när vi diskuterar ersättning. Men om vi kommer på plats och märker att det varit noll grader inne, då finns risken att ersättningen blir noll, säger Eric de Verdier.

Åtta råd: Tänk på detta när du stänger igen ditt fritidshus

• Ha värme på. Åtminstone 15 grader i kök och badrum.

• Stäng av huvudkranen till vattnet, men lämna kranarna öppna.

• Stäng av vattnet till disk- och tvättmaskin.

• Töm vattnet i ledningarna. Ta hjälp av en rörmokare om du är osäker, som kan blåsa med tryckluft.

• Töm också pumpar, maskiner och varmvattenberedare.

• Häll frostskyddsvätska i avloppen.

• Om du stänger av värmen, kom också ihåg att stänga av huvudströmbrytaren.

• Stäng av kyl och frys, men lämna dörrarna lite öppna