7 skadeförebyggande tips inför skördesäsongen

Inför skördesäsongen är det viktigt att se över sina maskiner och redskap och säkerställa att de är i bra skick och serva och underhålla det som behövs.

En skördetröska eller balpress riskerar att köras hårt när det väl är tillfälle för skörd och vädret är bra och det finns många risker som går att undvika med förberedelser och kunskap. Vi har sammanställt sju skadeförebyggande tips att tänka på inför skörd: 

  • Serva och underhåll dina maskiner, boka verkstadsbesök i god tid innan säsongen startar och kontrollera så varningssystemen på maskinen fungerar.
  • Gör kontroll på brandsläckningssystem, säkerställ att det fungerar och finns i tillräcklig mängd för att kunna nå dem från olika ställen på maskinen. Skördetröskor levererade eller registrerade efter den 1 april 2017 skall enligt SPF127 vara utrustade med fast släckanläggning och funktionskontrollernas minst en gång varje år.
  • Rengör och blås rent motorer till torkanläggningar. Blås även rent maskinen efter varje arbetspass för att få bort damm, gräs och halm. Står maskinen i fält kan en lövblås användas för rengöring.
  • Ha en egen förberedelse för eventuell brand. Finns möjlighet till eget brandvatten så fyll upp gödseltunnan, koppla harven till traktorn och ha den på fältet som skördas för att kunna begränsa och släcka i den mån som är möjligt.
  • Håll uppsikt bakom dig. Tänk på att det finns kameror som kan monteras bak på maskinerna för att hålla koll på vad som händer. En sträng halm som börjar brinna kanske inte upptäcks förrän man vänder då sikten bakåt är begränsad.
  • Se över värdet på dina maskiner, är de försäkrade till rätt belopp? Idag råder en begränsad tillgång på t.ex. begagnade tröskor.
  • Glöm inte att göra det svårt för tjuven, en maskin som står inomhus i låst och larmad lokal är svårast att stjäla. Tänk även på att plocka bort GPS utrustning som är löstagbar.

Vill du veta mer eller har andra frågor om skadeförebyggande tips, ring din personliga försäkringsrådgivare för mer information om din lantbruksförsäkring.

FÖRSÄKRA DJUREN, BYGGNADERNA, VERKSAMHETEN OCH MASKINERNA