Äga, leasa eller dela bil - vad passar dig bäst?

Ska du skaffa en ny bil till hösten? Idag finns det många olika möjligheter på marknaden och det är långt ifrån alla som väljer att köpa en egen bil.

Äga, leasa, prenumerera eller varför inte dela? De alternativa billösningarna blir allt fler och det kan kännas svårt att reda ut vilken lösning som passar en bäst. En bra start är att se över hur dina behov ser ut.

Att äga sin egen bil kan passa bra om du använder bilen mycket till vardags. Du vet att du alltid har den tillgänglig när du behöver den och du kan välja modell efter vad du trivs bäst med. Men att köpa bil är dyrt och kan kräva att du tar ett lån. Dessutom kan det innebära oväntade kostnader om något skulle hända med bilen. Sedan tillkommer förstås fasta kostnader som till exempel skatt, bilförsäkring och service.

Privatleasing har blivit allt vanligare. Leasing är en form av långtidshyra där du betalar en fast avgift varje månad. I avgiften ingår ofta sådant som försäkring, service och underhåll. Det innebär att du sprider ut kostnaden över en bestämd tidsperiod och får större kontroll. Idag finns det många valmöjligheter för leasing vad gäller bilmärke och modell – men även för vad som ska ingå i avtalet. Var noga med att kontrollera vad som gäller för den bil du väljer.

En relativt ny variant är bilprenumeration – en ännu mer flexibel form av leasing med kortare bindningstid. Det kan passa dig som vill byta bil ofta eller ha möjlighet att säga upp tjänsten med kort framförhållning.

Om du bara kör sporadiskt kanske det passar dig att dela bil genom att ingå i en bilpool. Medlemmarna i bilpoolen får tillgång till de bilar som ingår i poolens flotta och kan boka upp dessa i förväg. Betalningsmodellerna kan se olika ut – kolla upp vad som gäller innan du väljer bilpool. En stor fördel med att dela bil är att användandet optimeras, vilket är bra för miljön. Det är också bra att kunna välja bilmodell utifrån vad du behöver just för stunden. Dock behöver du kunna planera i förväg för att vara säker på att få tillgång till en bil.

Mer att läsa