Våra bästa tips till dig som ska köpa bil

Går du i bilköpartankar? Oavsett anledning till ditt bilköp finns det saker som kan vara bra att ha koll på - som försäkringar till exempel. Här hjälper vår motorexpert Victor Öberg till med att svara på det du behöver veta när du ska köpa bil – ny som begagnad.

Vad är det viktigaste att tänka på när jag ska köpa bil?

Det första du ska göra är att fundera igenom vilka behov du har och vad du ska använda bilen till. När du vet vilken typ av bil du behöver är det bra att titta runt och göra en grundlig sökning. På nätet finns flera sajter där du kan jämföra bilar efter säkerhet, pris, miljö och teknik. Gör gärna en budget och jämför flera olika bilmärken och modeller innan du bestämmer dig. Om du inte känner dig helt bekväm med att äga en bil med allt vad det innebär kan du som alternativ leasa, tipsar Victor.

Vilka är för- och nackdelarna med att köpa en helt ny bil?

Att själv få välja färg, fälgar och utrustning är såklart en härlig känsla. En ny bil erbjuder allt som oftast den senaste tekniken inom bland annat säkerhet som förhöjer körglädjen ytterligare. Så länge nybilsgarantin gäller behöver du heller inte oroa dig för höga servicekostnader. Den kanske enda nackdelen med att köpa ny bil enligt Victor, är den stora värdeminskningen och du bör ha med i beräkningarna att bilens värde tappar rejält redan under första året.

Vilka är för- och nackdelarna med att köpa en begagnad bil?

Den stora fördelen med begagnat är att du kan få tag i en relativt ny bil till ett bra pris. Kör du försiktigt, servar och vårdar bilen rätt kan du också sälja vidare bilen inom ett par år utan större värdeminskning. Nackdelen med att köpa en äldre bil är att servicekostnaderna ökar. Se också upp för rostskador som kan vara dyra att åtgärda. Säkerheten är en annan viktig faktor när du köper en begagnad bil och som du bör kolla upp. På Euro NCAP:s webbplats Länk till annan webbplats. kan du hitta olika bilmodellers säkerhetsbetyg.

Vad är de största skillnaderna att köpa bil från en bilhandlare eller privat?

När du köper en begagnad bil hos en bilhandlare gäller konsumentköplagen. I den ingår bland annat tre års reklamationsrätt som ger dig en viss trygghet om bilen skulle krångla. Köper du bil av en privatperson och ni inte kommit överens om något särskilt gäller reglerna i köplagen. Det innebär att du inte kan klaga på fel du upptäcker i efterhand. Du måste också själv kontrollera att bilen inte är stulen eller att det finns skulder som är kopplade till bilen. Via Transportstyrelsen Länk till annan webbplats. kan du enkelt få information om fordonet har någon typ av användnings- eller körförbud eller om det finns fordonsrelaterade skulder såsom obetald trängselskatt vilket följer med vid bilköp och som man bör se upp med, tipsar Victor.

Är det någon skillnad på försäkringen om jag köper ny eller begagnad bil?

Vad din bilförsäkring gäller för beror på vilken typ av försäkring du har valt. När du köper en helt ny personbil i Sverige följer en vagnskadegaranti i tre år. Så länge garantin gäller räcker det med att teckna en halvförsäkring för att i praktiken vara helförsäkrad. Köper du en bil som är äldre än tre år behöver du utöka försäkringsskyddet för att du ska känna dig trygg med ditt bilköp. Om du köper en begagnad bil som är äldre, upp mot 8-10 år gammal, eller som rullat längre än 10-12 000 mil, bör du observera att bilförsäkringen innehåller viktiga begränsningar vid skada på maskin- och elektronik.

Mer att läsa