Bra att tänka på när du ska köpa traktor

En traktor är ofta en stor investering för dig som har gård eller lantbruk. Därför är det viktigt att fundera igenom köpet ordentligt. Om du inte vill lägga pengar på en ny finns det en stor begagnatmarknad och det är också möjligt att leasa en traktor. Här kommer några tips och råd på hur du kan tänka.

Vad ska du använda traktorn till?

Vilken typ av mark du ska köra på och arbete du ska utföra kan vara bra att fundera på innan du letar. Om du har ett litet lantbruk och behöver använda traktorn ibland kan en mindre traktor fungera utmärkt. Ska du använda traktorn till att exempelvis flytta stora jordmassor kan du behöva en stor och rejäl traktor.

Köpa Ny eller begagnad traktor, eller leasa?

Om du sällan använder traktorn och inte är beroende av moderna finesser kan en äldre traktor räcka för att klara det du vill göra på gården. Ska du använda traktorn regelbundet så kan det vara bekvämt med exempelvis touchskärm och backsensorer. Tänk på att alla redskap och traktorsläp inte alltid funkar att koppla till äldre traktorer, så kolla innan.

Även om många föredrar att äga en traktor ökar intresse för att leasa, särskilt för större traktorer. Att leasa en traktor innebär att du hyr den i förväg under en bestämd period för en fast månadskostnad och kan vara bra om du inte har budget att köpa en traktor. Det ger dig också möjligheten att testa olika modeller innan du bestämmer dig.

Har du rätt körkortsbehörighet?

  • För en traktor b krävs som lägst ett B-körkort.
  • För att få köra en traktor a som är konstruerade för en hastighet av högst 40 kilometer i timmen gäller traktorkort, körkort med AM-behörighet eller högre.
  • Om du ska köra traktor a eller b med tillkopplade släp i yrkesmässig godstrafik krävs behörigheten C eller CE (enligt 2 kap. 10 § yrkestrafiklagen).

Transportstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om vad som gäller för att få köra traktorer och trafikregler du behöver följa.

Glöm inte att försäkra din traktor

Trafikförsäkringen är grunden i vår försäkring för traktor och motorredskap. Tänk på att traktorn måste ha minst trafikförsäkring, från första dagen, oavsett var den körs. Utöver grundskyddet kan du komplettera med ett utökat skydd. Vill du exempelvis kunna få ersättning för skador på ditt eget fordon väljer du en helförsäkring. Vi hjälper dig gärna med att gå igenom behoven och skräddarsyr en försäkring som passar just dig.

Mer att läsa