Så får du en lyckad campingsemester i Europa

Att kunna ta dagen lite som den kommer och upptäcka nya platser med husvagnen eller husbilen är svårslaget. Planerar du att semestra på kontinenten kan det vara bra att kolla upp vissa saker i förväg så att resan blir så trygg och smidig som möjligt.

Sommar och semester är för många husvagns- och husbilsägare höjdpunkten på året. Att campa tillsammans med nära och kära är ett fantastiskt sätt att upptäcka nya platser på i Europa. Oavsett om du planerar att susa fram bland pittoreska byar eller känna på storstädernas puls finns det en del saker att tänka på för en säkrare semester på hjul.

  • Planera rutten tillsammans. Det bästa med husbil/husvagnssemester är att du kan semestra på dina villkor och ta dagen som den kommer, men för att resan ska vara så smidig som möjligt är det bra att planera rutten innan ni rullar iväg. Prata med ditt resesällskap om vad var och en vill göra. Kolla kartor över olika campingar och ställplatser, så får du både bättre översikt och inspiration.
  • Ha koll på trafikreglerna. För att undvika onödiga böter kan det vara bra att kolla upp vad som gäller för länderna du tänker besöka. I vissa städer i exempelvis Tyskland, Österrike och Frankrike finns miljözoner och vägavgifter som kan vara bra att ha koll på. Trafikregler och hastighetsbegränsningar kan också skilja sig åt från svenska vägar. Läs på om de länder ni ska besöka.
  • Ha intyg, körkort och pass tillgängliga. Förutom kläder efter väder och utrustning som ni kan behöva för bekvämare camping är det bra att ha vissa saker lättillgängliga inför eventuella kontroller, som registreringsbevis, körkort och pass. I vissa länder kan du behöva ett Grönt kort som bevisar att ditt motorfordon har en gällande trafikförsäkring. Glöm inte att ta med eventuella försäkringsbevis så att du snabbt kan få hjälp om oturen är framme.
  • Ta regelbundna pauser. För din och andras säkerhet på vägarna är det viktigt att köra utvilad och inte stressa. Om du har en färja att passa, se till att vara ute i mycket god tid. Att ligga på autobahn och köra flera timmar i sträck kan vara jobbigt, inte minst när du kör tunga fordon som husvagn eller husbil. Unna er att ta avstickare längs vägen och passa på att ta en bensträckare och en fika på en mysig plats.

Du är väl försäkrad?

Din husbil eller husvagn blir ditt hem under semestern och det kan finnas mycket av värde i den. Datorer, läsplattor och kameror drar tjuvar till sig. Då är det bra att ha en försäkring som ersätter dig vid inbrott när du är på resande fot. Vår husbilsförsäkring kan ersätta dig vid skadegörelse, brand och kollision. Din husvagn omfattas av dragbilens trafikförsäkring. Den täcker personskador och eventuella skador på annans egendom vid en kollision. Men du behöver även en särskild husvagnsförsäkring för att få ersättning om husvagnen till exempel utsätts för inbrott eller blir stulen när du är på resande fot.

Mer att läsa