Så transporterar du skotern på ett säkert sätt

Att köra med snöskotern direkt utanför dörren är inte alla förunnat. För att transporten till skoteräventyret ska vara säker för både dig, dina medtrafikanter och skotern, behöver du en lämplig dragbil och släpvagn. Här har vi samlat tips för säkrare skotertransporter.

Innan du fraktar skotern behöver du ha koll på hur mycket du får dra bakom bilen. Om du ska köra fler skotrar kan du behöva en rymligare släpvagn och utökad körkortsbehörighet. Generellt räcker det med att du har ett B-körkort om den sammanlagda totalvikten på bil och släp är högst 3 500 kilo eller om släpets totalvikt inte är mer än 750 kilo. I respektive fordons registreringsbevis kan du se vilken maxvikt och totalvikt som gäller.

Skaffa ett lämpligt släp

Det bästa och säkraste transportsättet är att använda ett skotersläp med kåpa eller kapell som skyddar skotern från grus och salt som kan flyga upp från vägarna. Dessa är också ofta utrustade med öglor och tippfunktion som gör det lättare att binda fast och lasta skotern. Välj helst ett bromsat släp, speciellt om du ska köra längre sträcka.

Tänk på: Om du har dubbdäck på bilen, måste även släpets däck ha dubbar enligt lag. Har din dragbil istället friktionsdäck, går det bra att ha friktion- eller dubbdäck på släpet.

Tips när du ska lasta:

  • Sätt fast vagnen på bilens dragkula och glöm inte att lägga i handbromsen på bilen, så den inte rullar iväg.
  • Använd gärna lastramp eller tipp när du ska få upp skotern på släpet. Placera snöskotern på mitten av släpvagnen och dra åt parkeringsbromsen.
  • Förankra skotern med rejäla spännband som du drar åt olika håll och surrar fast med hjälp av öglor och krokar på släpvagnen.

Under transporten:

  • Kör försiktigt och anpassa alltid hastigheten efter rådande väglag och ekipagets storlek. Kör du en bromsad släpvagn är maxhastigheten 80 kilometer i timmen. För en obromsad släpvagn är det 40 kilometer i timmen som gäller.
  • Om du ska köra en längre sträcka kan det vara bra att stanna och kontrollera att skotern är ordentligt fastsurrad emellanåt.
  • Se till att släpet och snöskotern är låst, så att ingen stjäl skotern eller ekipaget. För att få ersättning för stöld, måste du ha en halvförsäkring, förutsatt att skotern är låst med ett lås av lägst klass 3 och att släpet varit låst med godkänt dragskolås eller fastlåst med kätting med lås av lägst klass 3.

Njut säkert på skoteräventyret

När du är framme är det dags att försiktigt backa av skotern från släpet och njuta av en härlig dag på fjället. För ännu härligare skoterturer, se till att planera din färdväg och packa ner säkerhetsutrustning. Glöm inte visa hänsyn till dina medtrafikanter, naturen och djuren på färden.

Mer att läsa