Bra att ha med sig på skoterfärden

Blå himmel och vitklädda vidder är som upplagt för en lyckad tur med snöskotern. För att skoterturen enbart ska vara härlig behöver du planera såväl utrustning som färdväg. Här har vi samlat värdefulla tips för säkrare körning.

När vintern närmar sig är det många som längtar efter att ta fram snöskotern och komma ut i naturen. Innan det är dags att ge sig av finns det flera saker att tänka på. Då vädret kan växla snabbt i fjällen är god planering A och O för en lyckad skotertur. Förutom proviant och vatten, se till att packa ner:

  • Flera olika verktyg
  • Fulladdad mobil och powerbank
  • Extrakläder och vindskydd
  • Spade
  • Ficklampa och tändstickor
  • Reservbränsle
  • Karta och kompass
  • Isdubbar

Kolla vädret och lämna färdmeddelande

Innan du ger dig av ska du såklart ha koll på aktuella väderprognoser. Avvakta om vädret avviker från det normala för området. Kör helst i sällskap av andra och lämna alltid färdmeddelande som visar vilket område ni ska köra i och när ni räknar med att vara tillbaka. Hos Länsstyrelsen hittar du information och kartor över skoterleder, där du kör säkrast.

Klä dig varmt

Tunna kläder lager på lager under skaljackan eller overallen är alltid att föredra när vi ska vara ute länge i minusgrader. Se till att ha rejäla skor på fötterna med plats för ullstrumpor och varma skoterhandskar på händerna.

Använd en godkänd hjälm

Förutom att det är ett lagkrav att använda hjälm när du färdas på en snöskoter, skyddar den bra mot kylan med en tunn mössa under.

Kör alltid nykter

Oavsett vilket fordon du rattar är det nolltolerans på att dricka alkohol. Det betyder att det är samma promillegräns för skoterförare som det är för bilister.

Undvik förrädiska isar

All färd på is sker på egen risk. Om du ska köra på en is med skotern är det viktigt att kolla isläget med dem som känner området bra. Tänk på att ruskade leder är ingen garanti att isen håller. Är du det minsta osäker, är det bättre att stanna på land.

Kör försiktigt

På en skoter är du skyldig att visa hänsyn till naturen och din omgivning. Den högsta tillåtna hastigheten är 70 kilometer i timmen, men lägre hastighetsgränser kan gälla på vissa platser. Tänk på att du har väjningsplikt även på skoterleden. Om du får syn på djur eller skidåkare, passera långsamt och med god marginal.

Skaffa en bra snöskoterförsäkring: Om olyckan skulle vara framme och du blivit skadad kan du få ersättning för dina personskador om du har en trafikförsäkring. För att få möjlighet till ersättning för skadorna på din skoter behöver du ha en helförsäkring.

Mer att läsa