Vinterförvaring av MC – så gör du

Med sjunkande temperaturer är det dags att ställa undan motorcykeln där den kan stå torrt och säkert under vintern. Här har vi samlat tips på hur du kan tänka för att hojen ska vara i fint skick inför nästa säsong och vad som gäller i din försäkring.

För att säkerställa att hojen är startklar på vårkanten är det viktigt att hand om den lite extra. Kolla i instruktionsboken så vet du vad som gäller för din MC. Här är några generella tips som kan vara bra att tänka på:

 • Förvara hojen på en varm och torr plats
  Även om det funkar att ställa motorcykeln i ett utkylt förråd eller lada så är ett varmgarage att föredra. Då slipper du problem med kondens som kan orsaka rostskador och riskerar inte att batteriet fryser sönder. Är det smutsigt eller dammigt på platsen kan det vara bra att använda ett kapell eller täcke som andas.
 • Ladda batteriet
  Motorcykelns batteri är känsligt och ska inte ladda ur helt. Du kan välja mellan att koppla ut batteriet eller låta det sitta kvar och skaffa en underhållsladdare. Med en snabbkontakt på batteriet kan du ladda hela året runt.
 • Pumpa däcken med extra mycket luft
  Om du inte ska köra mer för säsongen är det bra om du ökar lufttrycket i däcken, något mer än vad som är normalt däcktryck. Detta motverkar att däcken blir platta, som kan leda till obalans. Att använda eventuellt centralstöd kan också motverka det. Rotera hjulen ett par gånger under vintern så blir inte samma punkt på däcken utsatt för tryck.
 • Tvätta motorcykeln grundligt
  Efter en lång säsong på dammiga vägar kan MC:n behöva rengöras ordentligt. Använd avfettning, schampo och varmt vatten, så du får bort all smuts. Passa även på att vaxa lackerade delar, så är den extra fin inför nästa säsong.
 • Gör en service på verkstaden
  Innan du ställer undan hojen kan det vara bra att byta olja och filtret, samt smörja olika delar som rekommenderas i instruktionsboken. Om du är tveksam – lämna in din MC till verkstaden så är den felfri och startklar när det är dags att dra ut på vägarna igen.

Tänk på: Ställ motorcykeln på en förvaringsplats som är godkänd enligt din försäkring. Kraven kan variera beroende på vilken försäkring du har. Hos oss gäller mc-försäkringen även om motorcykeln inte förvaras inlåst i ett garage men däremot finns låskrav för själva fordonet.

Mer att läsa