Äntligen dags för en ny mc-säsong!

Att susa fram på motorcykeln i vårsolen är en svårslagen känsla. Men tänk på att du som mc-förare är oskyddad om olyckan skulle vara framme. För att dina åkturer ska vara njutbara hela säsongen har vi listat några viktiga säkerhetstips.

För mc-förare är motorcykeln inte bara ett fordon – det är ofta en livsstil och en passion som förenar många motorcykelentusiaster. Innan det är dags för säsongens premiärtur kan det vara bra att se över hojen och utrustningen.

 • Kolla däcken
  Efter flera månader i ett kallt garage kan lufttrycket i däcken vara lågt, vilket kan ge ett sämre väggrepp. Kontrollera därför lufttrycket och passa på att kolla mönsterdjupet på däcken. Tänk på att nya däck kan vara hala i början.
 • Välj låsningsfria bromsar
  Med låsningsfria bromsar (ABS) ökar motorcykelns stabilitet på vägen, vilket minskar risken för olyckor markant. I din mc-försäkring hos oss får du rabatt om din mc är utrustad med ABS och Antispinn (TC). Tänk på att testa bromsarna innan säsongen startar.
 • Se över skyddskläderna
  Även om det är varmt i luften bör du alltid skydda kroppen med CE-godkända kläder. Använd gärna mc-ställ i skinn eller Gore-Tex och glöm inte handskarna. Stötdämpande plattor på ryggen ger ett extra skydd.
 • Använd en godkänd hjälm
  Enligt lag måste du använda hjälm och ha den fastspänd när du kör motorcykel. Om din hjälm är skadad ska du kassera den. Köp en ny med perfekt passform och med lagstadgad ECE 22:05 eller ECE 22:06-märkning.
 • Se över ditt försäkringsskydd
  Om du skulle råka ut för en olycka ger vår mc-försäkring ett ekonomiskt skydd vid både skador och stöld.

Tänk på: Om hjälmen inte uppfyller kraven utgör det ett brott mot Trafikförordningen, vilket kan ge böter och högre försäkringssjälvrisk vid trafikskada.

Kör lugnt med god framförhållning

Som motorcyklist syns du ofta sämre i trafiken. Även om du följer trafikreglerna kan du för en bilist dyka upp från ingenstans och en farlig situation kan uppstå. För säkrare turer:

 • Kör lugnt och säkert
  Enligt Trafikverket är höga hastigheter många gånger orsaken till att det inträffar allvarliga olyckor. Ju högre fart, desto svårare är det att göra en snabb och säker manövrering.
 • Se upp för grus på vägbanan
  Innan gatorna är rensopade finns det en risk att motorcykeln går omkull i gruset som ligger kvar. Var särskilt uppmärksam i kurvor och rondeller.
 • Kör försiktig på hala vägbanor
  Innan asfalten är uppvärmd kan det finnas hala fläckar som försämrar greppet. Kör också extra försiktigt om det har regnat.
 • Ha en god framförhållning
  Utgå alltid ifrån att motorcykeln inte syns lika bra på vägarna som en bil. Kör aldrig om i en korsning eller vid en anslutande väg. Se också till att hålla bra avstånd till andra fordon, så att du hinner bromsa i god tid.

Vi hoppas du får många härliga turer med hojen!