Värdefulla tips när du ska resa med motorcykeln

Att kunna ta dagen som den kommer och upptäcka nya platser med hojen är ett härligt semesteralternativ. Här har vi samlat några tips som kan vara bra att tänka för en tryggare mc-semester.

Sommar och semester är för många motorcyklister höjdpunkten på året. Oavsett om du planerar att cruisa runt på hemmaplan eller susa fram längs vägarna bland pittoreska byar på kontinenten behöver du planera din resa noga. Här kommer några tips på vägen.

Kontrollera motorcykelns skick

Att köra långa sträckor i sommarvärme med mycket packning innebär en ökad risk för slitage på motorn och däcken. Det här kan du göra själv för att minska risken för skador:

  • Kolla oljenivån. Om du inte kör med rätt mängd olja, kan det få stora konsekvenser för motorn. I instruktionsboken hittar du vilken oljenivå som gäller för din motorcykel.
  • Kontrollera mönsterdjupet. Inspektera däcken och titta efter torrsprickor och andra skador. Byt alltid ut däck som är slitna.
  • Kolla lufttrycket i däcken med jämna mellanrum. Om lufttrycket är fel kan det påverka köregenskaperna. Dessutom slits däcken snabbare.

Lasta din mc säkert

Bagage som åker in i hjulet eller tappas på vägen kan innebära en stor olycksrisk för både dig och dina medtrafikanter. Tänk på det här när du packar:

  • Lägg tunga saker så långt ner som möjligt i dina sidoväskor. Se till att ha en jämn viktfördelning på cykeln.
  • Spänn fast bagaget ordentligt. Använd ordentliga spännremmar när du surrar fast väskorna.

Kör lugnt med goda marginaler

I den ofta täta sommartrafiken är det extra viktigt att du är extra uppmärksam på dina medtrafikanter. För säkrare körning:

  • Anpassa alltid turerna efter väderförhållandena och din dagsform. Blöta vägbanor och trötthet ökar risken för olyckor rejält.
  • Ha god tidsmarginal. Om du till exempel ska passa en färja kan det vara klokt att räkna in extra tid så att du inte behöver stressa.
  • Kör försiktigt och håll bra avstånd till andra trafikanter. Här har vi listat några viktiga tips för säkrare körning.

Tänk på: Ska du köra utomlands – kolla om det är några speciella trafikregler som gäller. I vissa länder kan du också behöva kunna visa upp ett ”Grönt kort” som bevis att din motorcykel är trafikförsäkrad. Kortet kan du beställa hos oss. Som en extra säkerhet kan det vara bra att packa ner registreringsbevis och försäkringsbrev. Med vår motorcykelförsäkring har du ett ekonomiskt skydd om du skulle råka ut för en olycka, brand, stöld eller skadegörelse – året runt.

Vi önskar dig många härliga turer på vägarna i sommar!