Tips för dig som ska köpa skoter

Funderar du på att skaffa en snöskoter? Innan du slår till kan det vara bra att tänka igenom dina behov och om du ska köpa en ny eller begagnad. Nedan har vi samlat ihop några tips och råd inför ditt skoterköp.

En snöskoter har många användningsområden och många drömmer om en egen. Förutom att skotern är ett smidigt arbetsredskap inom exempelvis skogsbruk och renskötsel passar den perfekt för härliga familjeutflykter.

Hitta rätt skotermodell för dig

Med många modeller och motorer att välja mellan bör du först fundera igenom dina behov. Ska du köra längre sträckor med passagerare och packning? Hur ser underlaget ut där du ska köra? Är det hårt och ojämnt eller vill du helst köra i lössnö? På nätet kan du hitta information och jämföra olika skotermodeller utifrån vikt, motoreffekt och funktion.

Köpa ny eller begagnad skoter

Att köpa en ny snöskoter har såklart sina fördelar. Förutom att du helt fritt kan välja färg och utrustning följer det med garantier som ger en större trygghet om olyckan är framme.

Ett klart billigare alternativ är att köpa en begagnad snöskoter. Hos en auktoriserad skoterhandlare gäller konsumentköplagen och ibland följer även en garanti med i köpet. Om du köper av en privatperson är det extra viktigt att kolla skoterns skick för att undvika dyra kostnader i efterhand. För en tryggare affär:

  • Kontrollera att mätarställningen är korrekt och att skotern är väl omhändertagen med jämna serviceintervaller.
  • Titta efter dolda skador och sprickor som är kostsamma att åtgärda. Om du är en ovan skoterförare kan det vara klokt att ta med någon kunnig person som hjälper dig.
  • Se till att du får provköra snöskotern. Kolla så att motorn startar och varvar som den ska. Lyssna efter eventuella missljud under turen.

Tänk på: För att få köra snöskoter måste du enligt Transportstyrelsen vara 16 år och ha ett förarbevis. Om du tog körkort före den 1 januari 2000 behöver du inte ett sådant förarbevis.

Lycka till med ditt skoterköp och kör försiktigt!

Glöm inte försäkringen

Om du exempelvis tappar kontrollen över skotern och kör in i ett staket som går sönder behöver du en skoterförsäkring. En trafikförsäkring ersätter eventuella personskador och det trasiga staketet. Med en helförsäkring kan du även få ersättning på din skoter vid en krock. Beroende på vilken skoter du har köpt och hur du använder den, kan du hos oss skräddarsy en försäkring som passar för just dig.

Mer att läsa