Försäkra din lätta motorcykel

Oavsett om du har en lätt eller tung motorcykel behöver du teckna en MC-försäkring för att få köra i trafiken. Du behöver också ett A-körkort och registrera din MC. Här berättar vi vad som gäller om du har lätt motorcykel.

Att susa fram i trafik eller terräng på två hjul är en härlig frihetskänsla. För att få köra lätta motorcyklar behöver du ha fyllt 16 år och ha körkortsbehörighet A1. Du behöver också allra minst en trafikförsäkring som ersätter personskador och skador på annans egendom.

Vad klassas som lätt motorcykel

För att en två- eller fyrhjuling ska räknas som lätt MC ska:

  • förbränningsmotorn ha en slagvolym med högst 125 kubikcentimeter och en nettoeffekt på högst 11 kilowatt (kW).

Drivs motorcykeln med annan motor, exempelvis elmotor ska:

  • motorn ha en nettoeffekt av högst 11 kilowatt och ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,1 kilowatt/kilogram.

Källa: Transportstyrelsen

Vilken försäkring passar för din lätta MC?

Att försäkra MC är lika viktigt som att ha en bilförsäkring och en hemförsäkring.

En helförsäkring kan ge ersättning vid trafikolycka, brand, räddning, stöld och skadegörelse. Försäkringen för MC ersätter skador på både dig, passagerare, motorcykel och det fordon eller föremål som du kolliderar med.
Skulle din motorcykel bli stulen ersätter vi dig, samma sak om du kolliderar med en bil eller kör omkull på grund av grus eller is på vägbanan. Du har även rätt till ekonomisk ersättning vid tvist där du behöver betala kostnader för rättegång och advokat.

Bra att känna till om du är under 18 år och ska köpa en lätt MC

Om du är under 18 år och ännu inte har hunnit skaffa körkort till din motorcykel så måste din vårdnadshavare stå som ägare av fordonet. Det innebär att din vårdnadshavare ansvarar för att fordonet är trafikförsäkrat.

Så fort du fyller 18 eller skaffar körkort så tas vårdnadshavaren automatiskt bort ur vägtrafikregistret. Från den dagen står du som ägare till fordonet och måste då teckna en ny trafikförsäkring i ditt eget namn. Kontakta oss direkt så hjälper vi dig!

Se pris för din försäkring