Bra att tänka på när du ska köpa MC-hjälm - checklista

En säker hjälm med perfekt passform är utan tvekan det viktigaste skyddet du behöver uppe på hojen. Vilken typ av hjälm du använder är också en försäkringsfråga. Använd dig av våra tips och vår checklista inför hjälmköpet.

Som oskyddad trafikant på vägarna är det extra viktigt att skydda både kroppen och knoppen. Förutom bra skyddskläder är en säker hjälm A och O för att turerna ska vara säkrare. Att hjälmen glappar på huvudet är kanske den största säkerhetsrisken vid en olycka, men det finns fler saker att tänka på. Här kommer några tips inför hjälmköpet.

Vilken hjälm ska du välja?

Hjälmens förmåga att ta emot stötar är det enskilt viktigaste för att undvika huvudskador om olyckan är framme. För att du ska få köra på svenska vägar ska hjälmen vara E-märkt enligt kraven ECE22:05 eller 22:06. Det är också ett krav för att försäkringen ska gälla.

Plast eller kolfiber?

Hjälmar i kompositmaterial är ofta ett bättre val då de är mer tåliga och har längre hållbarhet än plasthjälmarna. Men oavsett vilket material du väljer är det viktigt att hjälmen inte är begagnad. Även om en hjälm ser hel ut kan den ha tappats i marken eller varit inblandad i en olycka och därmed inte skydda som den ska.

Checklista när du ska köpa MC-hjälm

Den kanske bästa och säkraste hjälmmodellen när du ska köra motorcykel är en så kallad integralhjälm som täcker delar av ansiktet och hakan. För att den ska vara säker:

  • Se till att hjälmen är avsedd för motorcyklister och är E-märkt.
  • Testa hjälmen och kontrollera att den sitter tajt runt huvudet. En hjälm ska varken glappa eller göra ont, utan kännas bekväm på.
  • Spänn fast hakbandet ordentligt in under hakan.
  • Hantera din hjälm varsamt. Om du tappar hjälmen i marken kan det uppstå dolda sprickor och skador som inte syns på utsidan.
  • Ett visir på hjälmen skyddar ögonen och ger bättre sikt. Ett tonat visir kan också förhindra att du blir bländad av starkt solljus.

Tips! Om du har passagerare och vill kunna kommunicera lättare under åkturen, kan en öppningsbar integralhjälm vara ett alternativ.

Du är väl försäkrad? Att försäkra din motorcykel är lika viktigt som att ha en bilförsäkring och en hemförsäkring. En helförsäkring kan ge ersättning vid brand, räddning, trafikolycka, stöld och skadegörelse.