Så kör du med hänsyn till renar på skoterfärden

Som skoteråkare behöver du vara beredd på att möta renar i naturen. För att inte störa arbetet med renarna är det viktigt att visa hänsyn. Här har vi samlat tips om hur du kan tänka.

Vid all skoterkörning är det viktigt att inte förstöra naturen eller störa djur och människor som vistas där. Bullret från motorn kan få en renhjord att skingra sig, om du inte kör med försiktighet och håller avstånd.

För att skydda djurlivet och känslig natur finns regleringsområden där du endast får köra på allmänna snöskoterleder. Hos länsstyrelser och kommuner kan du ofta hitta information om ifall det förekommer renskötsel i området.

För att inte störa samernas arbete och renarna, kan du tänka på det här:

  • Lätta på gasen om du ser svarta plastsäckar som sitter uppsatta i skoterspåret. Det betyder att det finns renar i närheten.
  • Kör långsamt eller stanna. Om renarna inte kliver av från spåret kan du avvakta och invänta en glänta i skogen där du kan köra lugnt förbi.
  • Vänd och kör en annan väg. Om hjorden står still och inte flyttar sig, är den förmodligen stressad. Det bästa och säkraste sättet kan då vara att vända och köra en omväg.
  • Vänta tills alla renar har flyttat sig över vägen, då de följer efter varandra.
  • Visa alltid hänsyn till din omgivning. När du kör skoter har du alltid väjningsplikt mot alla djur och människor du möter. Det gäller även på skoterleder.

Mer att läsa